Økologiske bomullsklær og hjemmetekstiler - naturlig myke og skånsomme

Klær og tekstiler som er framstilt fra økologisk bomull, er naturlig myke og giftfri. De fleste forbinder all bomull med mykhet og komfort. Vanlig bomull kan derimot ikke lenger kalles naturlig, sunn og miljøvennlig på grunn av genmodifisering, sprøytegifter og tekstilkjemikalier. Med ren, økologisk (organisk) bomull får vi klær og hjemmetekstiler som er hudvennlige, myke og komfortable for brukerne og skånsomme for produsentene og miljøet i sørlige land.

Alle bomullsvarene fra Cotton Child er laget av økologiske fibre. Varene har trygge tekstilfarger eller ublekte naturfarger. De siste er de aller tryggeste og mest miljøvennlige alternativene.

Økologisk bomull med naturlige farger

Den økologiske bomullen er ikke sprøytet med miljøgifter i vekstperioden og er skånsomt fremstilt uten allergifremkallende tekstilkjemikalier. Økologisk bomull er ikke genmodifisert. Ca 80 prosent av all bomull på verdensmarkedet, og dermed i norske butikker, er nå genmodifisert.

Ikke klor, halogener eller optisk hvitt
Økologiske klær er ikke bleket med klorforbindelser eller tilsatt optisk hvite fargestoff (fluoriserende hvitemidler). Slike stoffer mistenkes for å være allergifremkallende.

Bomullen i de fargete klærne fra Cotton Child har blitt bleket med hydrogenperoksid (H2O2) før farging. Hydrogenperoksid er godkjent ved miljøsertifisering og i naturtekstiler.

Ikke formaldehyd eller flammehemmere
Produsentene til Cotton Child anvender ikke formaldehyd eller annen stivelse, hverken i klær eller sengetøy. Stikkprøver av tekstilene blir analysert. Formaldehyd skal ikke bli funnet. (Grensen for deteksjon er 20 mg/kg). Mange av produktene hos Cotton Child er nå omfattet av økologi- eller miljømerkeordninger. Disse sertifiseringene garanterer for giftfrie tekstiler.

Kun mekaniske metoder og ingen kjemikalier er brukt for å motvirke krymping av krølling i klærne og tekstilene fra oss. Dette består i vask med rent vann, varmebehandling og strekking. Hos forbrukerne vil klærne krympe fra 5 prosent ved 40 grader til 10 prosent i kokevask.

Klærne er heller ikke tilsatt kjemiske flammehemmere. Flere av disse er såkalte hormonhermende stoffer.

Farger uten skadelige, kjemiske forbindelser
De nyeste og mest miljøvennlige fargestoffene reagerer med fiberenes kjemiske oppbygging. Ca halvparten av all bomull blir nå farget med reaktive farger (Myers). Allergi er i hovedsak forbundet med eldre dispersjonsfarger. I fargete varer fra Cotton Child er det kun brukt moderne, reaktive fargestoff.

Det er ofte kobber eller nikkel som blir brukt i fargemolekylene i reaktive bomullsfarger. Miljø- og økologimerker har strenge grenseverdier enten for metallurenheter eller for metallinnhold i ferdige varer.

Cotton Child leverer også plagg med ublekte naturfarger.

For å være helt trygg, benytter Cotton Child ingen azo-farger, heller ikke dem som er lovlige å bruke. Rundt 70% av de syntetiske tekstilfargene på markedet er azo-farger.

Naturlig myke håndklær

Lite bruk av kunstige fibre
Cotton Child bruker i hovedsak ren, økologisk bomull. Når kunststoff blir brukt, har vi tydelig oppgitt dette på produktsidene.

Hudvennlig sytråd
Noen av tekstilene fra Cotton Child er sydd med ren økologisk bomullssytråd. Andre har sytråd der bomull er spunnet rundt en polyesterkjerne. Dermed er det kun bomull som kommer i kontakt med huden.

Sertifisert og testet
For å sikre at bomullen er økologisk, blir prosessene og varene sertifisert og testet. Offentlig godkjente, europeiske instanser kontrollerer den økologiske dyrkingen, transporten og lagringen. Det blir også sjekket at fremstillingen følger retningslinjer for produksjon av naturtekstiler. Bomullen som Cotton Child forhandler, er kontrollert og sertifisert av Eco, IMO og Control Union / SKAL i henhold til GOTS og IVN-standarden.

 

Aktuelle nyheter og referanser

FORSKNING: Hvorfor er bomull komfortabelt?

Les også: