NAAF: 20% av barna får astma

I januar 2009 kom resultatene som gjør oss deprimerte og frustrerte, skriver generalsekretær Geir Endregard i NAAF. En ny undersøkelse gjort av Nordlandssykehuset i Bodø konkluderte med at også blant barn i Nordland har 20 prosent av barna hatt eller har astma før de er fylt 10 år. Dermed er dessverre resultatene de samme som i Oslo.

Siden 40-tallet har økningen i astma i Norge blitt 10-20 doblet. Nå er det slik at astmaanfall er den vanligste årsaken til at barn akuttinnlegges i Norge.

I fjor fikk vi en nasjonal strategi for forebygging og behandling av astma og allergisykdommer. Denne slår fast at for å få gjort noe med veksten i sykdomstilfellene, må en gjøre noe for å redusere forverrende og utløsende faktorer. De mest kjente årsakene til forverring av sykdommene er tobakk, pollen, luftveisinfeksjoner, dårlig inneklima og luftforurensing, samt helårsallergener som dyrehår og husstøvmidd.

Teksten ovenfor er utdrag av innlegget "Økningen i astma blant barn må stoppes" av generalsekretær Geir Endregard i bladet AstmaAllergi 1 2009.

****

Se også tidligere artikler hos Cotton Child:

AKTUELT: Med bomull vasker du lett bort allergener

FORSKNING: Økningene må skyldes endringer i miljøet

FORSKNING: Ullgensere samler allergener

HELSE: Astma av plast

FORSKNING: Miljøpåvirkning det første leveåret

HELSENYTT: Oppklaring om atopi og allergi

KJEMI: Endestasjon menneske

MEDIA: Farlige kjemikalier i barns blod

HELSE: kjemikalier kan trenge inn i huden
(Oppdatert 26.03.2009. Opprinnelig skrevet 26.03.2009)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.