FORSKNING: Ullgensere samler allergener

Har du tenkt over at hva du har på barna kan øke eller redusere påvirkning fra allergener, spør Judy Tidwell på about.com. Ifølge en undersøkelse publisert i Journal of Allergy and Clinical Immunology (JACI) i 2000, tiltrekker visse typer klær allergener som magneter.

Sandra D. DeLucca, BSc, og kolleger ved Institute of Respiratory Medicine på universitetet i Sydney gjennomførte undersøkelsen. De tok luftprøver fra overflaten av forskjellig type klær for å måle allergenmengden.

Klesprøvene omfattet:
En nylig vasket t-skjorte
En t-skjorte vasket uken før
En ullgenser
En ikke vanntett jakke
En langermet bomullsskjorte

Luftprøver og allergennivåer ble også målt uten klær på overkroppen for sammenligning.

Undersøkelsen avdekket at mengden av husstøvmidd som ble pustet inn, var 10 ganger så stor med en ullgenser som når forsøkspersonen ikke hadde klær på overkroppen. For hudflass fra katt var mengden 11 ganger så stor med ullgenser.

Klesplagget som medførte minst husstøvmidd og katteflass, var en nylig vasket t-skjorte.

Utdrag fra artikkelen Clothing: A Haven for Allergens på about.com. (Siden er fjernet på about.com).

****

Enzymer fra støvmidd er en alvorlig og utbredt medvirkende årsak til allergi og astma. Undersøkelsen ovenfor viser at klær er en samleplass for disse luftbårne allergenene.

Problemet med ullvarer er at de blir vasket sjeldnere og mer skånsomt enn bomullsplagg, og at midd trives i proteinfibrene. Lanolin motvirker midd, men dette kan igjen forårsake allergi. Undersøkelsen gjengitt her indikerer at bomullsklær avgir minst mengde allergener.
(Oppdatert 10.01.2006. Opprinnelig skrevet 10.01.2006)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.