Vasketips

Varene fra Cotton Child med naturlig farge i stofftypene poplin, interlock, jersey, frotté eller ribbestoff tåler kokevask hvis det er nødvendig. Så lav vasketemperatur som mulig er derimot å foretrekke av miljøhensyn og fordi det er mest skånsomt for plaggene. Anbefalt temperatur på vaskelappen for de fleste varene er 40 grader.

Ved lave temperaturer beholder tekstilene de opprinnelige egenskapene lenger, de slites mindre, og de krymper ikke så mye. Varene beholder også opprinnelig mykhet. Ved hyppig kokevask blir bomull hardere og mindre hudvennlig.

Krymping
Ingen av bomullsvarene fra Cotton Child er kjemisk krympebehandlet. De er kun mekanisk krympebehandlet med strekk og varme. I første vask ved 40 grader vil de krympe ca 5 prosent. I kokevask krymper bomullsvarene 10 prosent i første vask.

Ribbestrikkede stoffer av 100% bomull, som ikke inneholder noe elastiske kunstfibre, vil krympe mest i lengden, mens bredden kan vide seg ut. For å begrense dette, kan du vaske ved så lav temperatur som mulig og ikke tørke helt tørt i tørketrommel. Etter vask, gjerne mens plaggene er litt fuktige, kan du strekke i lengderetningen. Les mer om å beholde fasongen nedenfor.

Tørke halvtørt
Når du kun tørker halvtørt i tørketrommel (ca 1/2 time), vil plaggene krympe mindre enn om plaggene tørkes helt tørre i trommelen. Ved halvtørt beholder bomullen også sin naturlige mykhet bedre.

Lufttørke for eksem
Noen leger anbefaler å lufttørke undertøy for barn med eksem og sår hud. Salt og andre stoffer fra vaskevannet blir da ikke trukket så mye til overflaten av bomullsfibrene som når plaggene tørkes raskt. Litt tørking i tørketrommel gir derimot mykere plagg.

Beholde fasongen
Når du henger trøyer og gensere til tørk, er det fordel å benytte henger eller feste klypene i armhulen slik at toppen henger fritt over snoren. På den måten beholder plagget fasongen bedre.

Mykgjøring
Dersom naturhvite eller blekede bomullsplagg har blitt stive av høye vasketemperaturer eller hardt (kalkholdig) vann, kan du legge dem i bløt natten over i lunket vann tilsatt Avkalker. Undertøy, håndklær og bleier får da tilbake mye av sin opprinnelige porøsitet og mykhet. Etter bløtlegging, vasker du på vanlig måte. Gjenta bløtleggingen hvis nødvendig.

Vi anbefaler ikke bruk av ordinære tøymyknere. Disse kan bidra til allergi og eksem fra kjemikalier som vil ligge igjen i stoffet. Tøymyknere blir anbefalt av noen for å hindre mekanisk irritasjon, men det er liten risiko for mekanisk irritasjon fra varer av myk, økologisk bomull.

Separat vask
Vask helst naturfargede plagg separat fra ordinære, fargete plagg slik at du unngår fargesmitte.

Naturlige bomullsfarger blir bleket av vaskemidler som inneholder blekemidler. Bruk isteden vaskemidler som ikke bleker og som ofte har betegnelsen Colour.

Tøy med naturlig grønn og brun farge bør ikke legges i bløtt over lengre tid med oksiderende eller blekende vaskemidler. Dette kan gi skjolder.

Leger anbefaler å bruke vaskemidler uten parfyme for ømfintlig hud. Velg gjerne vaskemidler med Svane-merket eller dem som er anbefalt av NAAF.

Velkommen til å handle klær og tekstiler som bidrar til sunnhet og miljøvern her hos Cotton Child. Se alle varene i menyene øverst.