Vasketips

Varene fra Cotton Child med halvbleket eller naturlig farge i interlock, jersey, frotté og ribbestoff tåler kokevask hvis det er nødvendig. Så lav vasketemperatur som mulig er derimot å foretrekke av miljøhensyn og fordi det er mest skånsomt for plaggene.

Ved lave temperaturer beholder tekstilene de opprinnelige egenskapene lenger, og de krymper mindre. Varene holder seg også mykere. Ved hyppig kokevask blir bomull hardere og mindre hudvennlig.

Anbefalt vasketemperatur for fargete klær med rysjer og mønsterstrikket stoff er 40 grader. Denne temperaturen er som regel tilstrekkelig for å få ren vask med dagens vaskemidler. (Om du vasker fargete varer ved høyere temperatur, vil det ikke få umiddelbar virkning, men ved gjentagende høye temperaturer vil stoff og farger bli raskere slitt).

Krymping
Ingen av bomullsvarene fra Cotton Child er kjemisk krympebehandlet. Mange inneholder heller ikke kunstfiber. Særlig ribbestrikkede stoffer er da utsatt for krymping i lengderetningen, mens bredden heller vider seg litt ut. Det er ved første vask (eller første vask ved høy temperatur) at det meste av krympingen skjer for bomullsvarer.

For å unngå mye krymping, kan man vaske ved så lav temperatur som mulig og ikke tørke tørt i trommel. Etter vask (og mens plagget fremdeles er fuktig), kan man også strekke i lengderetningen. Les mer om dette nedenfor.

Tørke halvtørt
Når du kun tørker halvtørt i tørketrommel (ca 1/2 time), vil plaggene krympe mindre enn om plaggene tørkes helt tørre i trommelen. Ved halvtørt beholder bomullen også sin naturlige mykhet bedre.

Lufttørke for eksem
Noen leger anbefaler å lufttørke undertøy for barn med eksem og sår hud. Saltstoffer i vannet blir da ikke trukket til overflaten av bomullsfibrene som når plaggene tørkes raskt og særlig helt tørre i trommel.

Beholde fasongen
Når du henger trøyer og gensere til tørk, er det en fordel å benytte henger eller feste klypene i armhulen slik at toppen henger fritt over snoren. På den måten beholder plagget fasongen.

Strekk gjerne plaggene lengderetningen mens de fremdeles er fuktige. Dette er særlig en fordel for vårt ribbestrikkede stoff. Mange av ribbestoffene fra Cotton Child er uten kunstige tilsetninger, for eksempel elastan, og vil trekke seg noe sammen i vask.

Mykgjøring
Dersom naturhvite eller blekede bomullsplagg har blitt "stive og harde" av høye vasketemperaturer og lang tids bruk, kan du legge dem i bløt natten over i lunket vann tilsatt Avkalker. Undertøy, håndklær og bleier får da tilbake mye av sin opprinnelige porøsitet og mykhet. Etter bløtlegging, vasker du på vanlig måte. Gjenta bløtleggingen hvis nødvendig.

Separat vask
Vask helst plagg med naturfarge separat fra ordinære, fargete plagg slik at du unngår fargesmitte.

Den naturlige bomullsfargen blir bleket av vaskemidler som inneholder blekemidler. Ordinære vaskemidler som ikke bleker har ofte betegnelsen Colour.

Tøy med naturlig grønn og brun farge bør ikke legges i bløtt over lengre tid med oksiderende eller blekende vaskemidler. Dette kan gi skjolder.

Leger anbefaler å bruke vaskemidler uten parfyme for ømfintlig hud.

Velkommen til å handle varer som bidrar til sunne mennesker og et rent miljø her hos Cotton Child. Se alle varene i menyene øverst.