AKTUELT: Økologisk har positiv virkning i sør

En ganske stor andel av befolkningen er skeptiske til økologiske varer og rettferdig handel. Men, undersøkelser og erfaringer viser at bevisst forbruk av økologiske varer og mer rettferdig handel, har positive ringvirkninger i sør.

"Høyere avlinger med økologisk landbruk i u-land" er tittelen på en kronikk skrevet av Jon Magne Holten publisert i Nasjonen 19. juni 2008. Han skriver at 1,9 milliarder hektar landbruksjord er utpint av konvensjonell drift (2,6 milliarder mennesker er berørt), ferskvann blir brukt til kunstig vanning og blir en stadig knappere ressurs, sterk gjødsling har ført til store døde kystsoner, og sprøytemiddelbruk har ført til forurensning av grunnvann og tap av biologisk mangfold. Det anslås at 3 millioner landarbeidere i utviklingsland hvert år lider av en alvorlig sprøytemiddelforgiftning, hvorav 18 000 dør.

I økologiske prosjekter i sør dyrkes bomull ofte i vekstskifte med grønnsaker. Økologiske prosjekter i Afrika (Oikos) og i India (sense-organics) rapporterer også om høyere bomullsavlinger og bedre økonomi for bøndene. I tillegg får ferdige varer av økologisk bomull bedre kvalitet enn når fibrene er sprøytet med giftkjemikalier og/ eller er genmodifiserte.

****

I noen tilfeller bruker fair trade-prosjekter overskuddet til en humanitær sak. Assisi i India er et slikt prosjekt. Denne organisasjonen jobber med og for døvstumme unge kvinner i Sør-India. Disse jentene ville blitt de fattigste av de fattige - uten muligheter for vanlig arbeid eller familie. Assisi gir dem utdanning og arbeid - og hjelper dem til et tilnærmet normalt liv. Cotton Child har fulgt dette prosjektet i seks år nå. Les mer om hvordan små valg i vår hverdag skaper store resultater i Sør.

****

Fair trade-produsenter i Afrika begynner også å bli et godt alternativ. Cotton Child er i ferd med å introdusere afrikanske varer og har blant annet T-skjorter for damer og menn på lager for forbrukere. (Organisasjoner og bedrifter kan bestille fra et større utvalg allerede i sommer). Les mer om Mantis World og deres produksjon i Tanzania.

Den britiske organisasjonen Pesticide Action Network (PAN UK) har laget filmer om krisen i det konvensjonelle, giftintensive bomullslandbruket i Vest-Afrika. Se del 1 av filmen "Moral Fibre":
Del 2 handler om fordelene med giftfri, økologisk produksjon. Den kritiske faktoren nå er at etterspørselen etter økologiske tekstilvarer må øke for å bedre situasjonen for bøndene:

****

Vi hos Cotton Child tror at ansvarlig forbruk og etisk handel er en av de viktigste veiene å gå for å skape en bedre verden. Rettferdig handel er verdiskapning for alle. Økologisk skaper glede for alle involverte, ikke minst for forbrukerne som får sunne, behagelige klær.




(Oppdatert 02.07.2008. Opprinnelig skrevet 30.06.2008)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.