AKTUELT: Med bomull vasker du lett bort allergener

Klær, tekstiler og kosedyr påvirker ikke bare barnas helse via huden, men også gjennom innelufta. Inne er husstøvmidd en av utfordringene. Denne midden, som lever av hudflass og må ha litt fuktig miljø, finnes i støv i alle hjem, barnehager og skoler. Enzymene som midden utskiller, blir ansett som et alvorlig allergen og utløser av astma og allergi.

På inneklima.com skriver professor dr. med. Kjell Aas at midd, ved siden av dyrehold inne, er den viktigste årsaken til allergiske plager utenom pollensesongen. Se siden om Husstøvmidd.

Husstøvmidd blir som regel assosiert med sengetøy (varmt, fuktig miljø) og kosedyr (som ikke vaskes), men midd kan også samle seg i klær som vaskes sjeldent og ved lave temperaturer. Flere forskningsrapporter har påvist forholdsvis høye konsentrasjoner av slike allergener i barns ulltøy. Forskerne påpeker at de ikke vet om det er ull i seg selv som samler mer midd enn bomull eller om det er et resultat av sjeldnere vask. Les artikkelen Mite allergen (Der p 1) on children’s clothing i Journal of Allergy and Clinical Immunology. Se også: Ullgensere samler allergener.

Har barna tett nese, rennende øyne og hodepine i mer enn en til to uker - og ikke sår hals og feber samtidig, er det antagelig allergi og ikke forkjølelse. Millioner av amerikanere tror de er plaget av forkjølelse i vintermånedene, mens de i virkeligheten lider av allergi, sier Anju Peters i det amerikanske Astma og Allergiforbundet. Se Your Stuffy Nose Could Mean More Than A Cold hos Medical News Today.

For å fjerne husstøvmidd, bør man vaske ved minimum 60 grader eller skylle godt etter vask. Ved 60 grader eller mer blir man kvitt all midd, mens ved 40 grader forsvinner kun 6,5%. Dersom man vasker ved 30-40 grader, har det god effekt å skylle to ganger i kalt vann etter vask, tre minutter hver gang, ifølge: Hotter Is Better For Removing Allergens In Laundry hos Science Daily.

Bomull er et av de få fibrene som tåler høye vasketemperaturer. Fibrene blir sterkere når de er våte. De krymper heller ikke litt i hver vask slik som for eksempel ull. Det er kun i første vask at bomull krymper på grunn av spenninger fra spinning og strikking/ veving. Se Did You Know... hos den amerikanske bransjeorganisasjonen Cotton Incorporated. Merk at henvisninger til bleking og anti-krøllebehandling på denne siden ikke er relevant for klær av økologisk bomull.

****

For å fjerne allergener som midd, eller organisk materiale og bakterier, kan høye vasketemperaturer av og til være nødvendig. I et energiperspektiv (klimaendringene) og av slitasjehensyn er derimot så lave temperaturer som mulig å foretrekke.

Selv om naturhvite varer fra Cotton Child tåler 90 graders vask, vil svært hyppig kokevask redusere mykhet og øke slittasje. For de fleste naturhvite varer er derfor anbefalt temperatur opp til 60 grader. Unntak fra dette står på merkelappene.

Les mer om Tekstiler og eksem
(Oppdatert 23.02.2008. Opprinnelig skrevet 07.02.2008)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.