FORSKNING: Tilsetninger kan forverre eksem

Nyere forskning indikerer at tilsetninger i vanlige forbrukerprodukter kan bidra til å forverre eksem. I 2006 fant japanske forskere at DEHP-ftalater forverret eksemskader fra midd-allergener hos forsøksmus. Dette er første gang det er påvist sammenheng mellom denne typen ftalater og eksem. Tidligere har forskere vist at DEHP kan forårsake astma og at andre typer ftalater er relatert til eksem.

I rapporten om DEHP skriver forskerne: «Forekomsten av allergiske sykdommer har økt rask i industriland de siste tiårene. Endringer i miljøfaktorer, slik som allergenbelastning, smittesykdomsprofil, vaksinering og tilstedeværelse av miljøgifter, og ikke genetiske faktorer, er sannsynligvis årsaken til økningen.»

«Blant ftalatene er di-etylheksyl-ftalat (DEHP) omfattende brukt. 1,8 millioner tonn går med årlig til mykgjøring av PVC-produkter som inkluderer vinylgulv, tapet, matomslag og leker. Stoffet har blitt vidt utbredt i industriland etter andre verdenskrig. Forskere antar at DEHP har en betydelig effekt på allergen-relatert immunoglobulin-produksjon." (Allergisk reaksjon).

Les artikkelen: "Di-(2-ethylhexyl) Phtalate Enhances Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions in Mice" hos Environmental Health Perspectives. (Februar 2013: Linken www.ehponline.org/members/2006/8985/8985.html virker ikke lenger).

Se også tidligere artikkel hos Cotton Child: Astma av plast.

Ftalater blir også brukt for tekstiler, blant annet i trykk. Det tyske magasinet Öko-tex fant DEHP i barnepyjamaser i februar 2007. (Se artikkelen: Gift i forbrukervarer).

I Norge og EU er det nå forbud mot DEHP og noen andre ftalater i leker og artikler som babyer og små barn kan ta i munnen. Forbudet gjelder derimot ikke for tekstiltrykk på baby- og barneklær. Den opprinnelige bekymringen, og bakgrunnen for forbudet i leker, var at ftalater kan ha en hormonforstyrrende effekt (såkalte hormonhermere). Forskningsrapportene om astma og eksem har først kommet de senere årene.

Tyske myndigheter undersøkte i 2003 til 2006 mengden av skadelige miljøstoffer i blod og urin til barn og ungdom. Ftalater ble påvist i urin til alle de undersøkte barna. DEHP forekom over grensen for sunnhetsbetenkelig i 2% av tilfellene. Andre ftalater forekom over grensen hos 12 til 37% av barna. Se web-side for undersøkelsen: Kinder-Umwelt-Survey 2003/06 (KUS).

Alle signalmekanismer og alt stoffskifte i menneskekroppen er kjemiske reaksjoner og utveksling av kjemiske stoffer mellom celler og kroppsdeler. Forskere mener at at fremmede kjemiske forbindelser kan forstyrre de normale meldingene i kroppen, særlig hos babyer og små barn under utvikling.

Nyere forskning undersøker nå hvordan blandinger av ulike kjemiske fremmedstoffer påvirker kroppens kjemiske meldinger. Funnene er skremmende. Noen blandinger får forsterket virkning i forhold til enkeltkjemikaliene når de kommer i kroppen. Denne komplekse forskningen er helt i startfasen. Se artikkelen: Mixed Messages i tidsskriftet Toxicological Sciences.

Ved allergi, astma og eksem reagerer kroppen kraftig og feilaktig på vanlige allergener. Moderate kjemiske signaler som immunforsvaret sender ut, kan ha blitt endret av kjemiske inntrengere underveis til mottakercellene.

****

Selv om dyreforsøk ikke er heldig, er det i enkelte tilfeller nødvendig for å avdekke skadelige effekter fra miljøgifter. Med naturlige råvarer er dyreforsøk ikke nødvendig.

****

Hos Cotton Child finner du klær og tekstiler uten betenkelige og skadelige stoffer. Plaggene er fremstilt av økologisk bomull med trygge tekstilsubstanser. De er myke og hudvennlige for brukere med ømfintlig hud og eksem.

Slike klær og tekstiler er også en særlig fordel for de helt små som har tynn hud, som kan sutte på tøyet og som kan puste inn relativt mye tekstilstøv i forhold til kroppsvekten.

Du finner alle varene av økologisk bomull fra Cotton Child her på web.

Les mer om Tekstiler og eksem
(Oppdatert 21.01.2008. Opprinnelig skrevet 21.01.2008)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.