MEDIA: Gift i forbrukervarer

Det som ser ut som bedrøvelige enkelttilfeller, er i virkeligheten et system som svikter, skriver den tyske avisa Welt Online, og fortsetter: Den globaliserte produksjonen av varer har ført til at selv verdenskonsern har mistet oversikten over hvor produktene blir produsert, med hvilke materialer og til hvilke betingelser.

Verdens største produsent av leketøy måtte tidligere i 2007 iverksette den største tilbakekallingen av produkter noen sinne på grunn av blyholdig maling. Så snart denne saken hadde lagt seg, ble det funnet gift i baby-smekker fra en annen verdensomspennende kjede. Smekker av vinyl, produsert i Kina, inneholdt igjen for høye konsentrasjoner av bly.

Welt Online skriver at på New Zealand er det funnet kinesiskproduserte bomullsvarer med konsentrasjoner av formaldehyd som er 900 ganger høyere enn grensa som WTO har satt som trygg. I følge WTO-undersøkelser kan en konsentrasjon av 20 deler pr. million utløse slimhinneirritasjon, hudutslett og illebefinnende (føle seg uvel). Forskere fant konsentrasjoner fra 230 til 18000 deler i trøyer, t-skjorter, bukser og pyjamaser fra Kina. Kjemikalien blir brukt for at klærne ikke skal krølle.

Teksten ovenfor er utdrag fra nyhetsartikkelene Tillit er gift, kontroll er bedre og Etter leketøy er baby-smekker nå giftige (tysk) på www.welt.de.

****

Tungmetall som bly kan føre til læreproblemer og adferdsvansker og er antagelig kreftfremkallende (Kinder-Umwelt-Survey 2003/06).

Pressede produsenter tyr til blyholdig fargestoff fordi det er opptil 30% rimeligere enn blyfri maling. (New York Times).

****

"Et mareritt" skrev tyske ÖKO-TEST om en undersøkelse av innhold i pyjamaser for barn i februar 2007. De fant nikkel, dispersjonsfargestoff (allergifremkallende), halogenorganiske forbindelser og giftige tinnorganiske forbindelser (tilsatt for å stabilisere fargene).

Mange pyjamaser hadde fargerike trykk som ofte besto av PVC/ PVDC/ klorerte kunststoff mykgjort med ftalater. Ifølge kjemikeren som gjennomførte undersøkelsen, er dette rene skadestoffsbomber.

Dette er uholdbare tilstander, skriver ÖKO-TEST, fordi kjemikaliene i plaggene kan skape problemer for barna, noe det tyske miljødepartementet har avdekket i undersøkelsen Kinder-Umwelt-Survey (KUS).

ÖKO-TEST utdyper om et av problemområdene: Halogenorganiske forbindelser er en gruppe på mer enn tusen stoffer som inneholder Brom, Jod eller (for det meste) Klor. Mange er allergifremkallende, mange kan forårsake kreft og nesten alle hoper seg opp i miljøet. Produsentene innvender ofte at det finnes uskadelige og nyttige halogenorganiske stoffer. Da dreier det seg derimot om naturlige og ikke kunstig framstilte kjemikalier. Med det mangfold av halogenorganiske forbindelser som finnes, kan vanlige testmetoder ikke fastslå den nøyaktige forbindelsen. Produsentene vet for det meste heller ikke hvilke stoff som forekommer i deres produkter. De som vil unngå enhver risiko, må derfor velge produkter uten halogenorganiske stoffer.

Teksten ovenfor er utdrag fra ÖKO-TEST Februar 2007: Pyjamaser for barn (tysk)

****

Relatert:

TEST: Miljøgifter i håndklær

****

I tillegg til å være av økologisk produsert bomull, blir klærne og tekstilene hos Cotton Child testet for innhold. Mange av varene har også lisensert miljømerker. På denne måten kan du være trygg på at innholdet er rent, sunt og miljøvennlig.

Les mer om økologiske bomullstekstiler.
(Oppdatert 25.10.2007. Opprinnelig skrevet 25.10.2007)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.