AKTUELT: Mer genmodifisering og sprøyting

Nye generasjoner av GMO-bomull er på vei ut i markedet. Denne bomullen er genmanipulert til å tåle de sterke, tradisjonelle ugrasmidlene dicamba og 2,4-D. Hormonmiddelet 2,4-D var en av ingrediensene i Agent Orange som amerikanerne brukte til å avløve regnskogen med under Vietnam-krigen. De nye GMO-variantene er betenkelige for mennesker og miljø, og slik bomull kan importeres fritt til Norge. Ca 80 prosent av all bomull på verdensmarkedet er nå genmodifisert enten til å tåle giftige ugrassmidler eller selv inneholde insektmidler i planten.

Hvorfor ny genmodifisering?
Behovet for de nye sprøytemidlene, blant dem Roundup Ready XTend Flex cotton, kommer av at tradisjonell Roundup basert på glyfosat har mistet mye av sin virkning. Ugrass har blitt resistent. Selv om konvensjonelle bønder har reagert med økte doser, trenger de noe nytt. Biotek-gigantene kaller dette en lovende forretningsmulighet. (Les mer: Delta Farm Press).

Hvorfor er dette betenkelig?
Når nytteplantene er genmodifisert til å tåle giftige sprøytemidler, kan bøndene dynke hele området med mer gift. Målesnoren er profitt. Dette går ut over miljø og mennesker. Se : Largest-Ever GMO Crops Study Shows Massive Environmental Damage in US.

Den økte bruken av sterke ugrassmidler går også ut over bønder som ikke benytter genmodifiserte planter. Sprøytemidlene spres med vinden. Se bilde av ødelagte planter hos: Son of a Farmer.

Økt makt
Nå vil to av gigantene innen biotek slå seg sammen. Monsanto og Bayer er ikke bare de to største agrokjemiske konsernene i verden, de er også blant dem som bruker mest på lobbying. Til sammen har Bayer og Monsanto brukt 120 millioner dollar (ca 1 milliard kroner) på lobbying de siste ti årene. Kilder via: organicconsumers.org.

****

Bruk økologisk isteden
Ved å velge økologisk bomull, får vi ikke bare trygge varer, men vi markerer også støtte til en bedre utvikling av verdens landbruk og produksjonskjeder. Les mer om økologisk bomull.
(Oppdatert 27.09.2016. Opprinnelig skrevet 24.09.2016)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.