MEDIA: Uro i Bangladesh

Det har vært stille om arbeidsforhold i tekstilbransjen i norske media i det siste. Har forholdene blitt bedre? Artikkelen "Export Powerhouse Feels Pangs of Labor Strife" hos New York Times viser at problemene bare flytter på seg.

Kleskjedene har flyttet mye av produksjonen til Bangladesh de siste årene. I Bangladesh er lønningene blant de laveste i verden. Minimumslønnen for tekstilarbeidere er 37 dollar i måneden (222 kroner).

Dette er ikke levelønn, og i løpet av de to siste årene har arbeiderne opplevd at deres magre lønninger blir utarmet av tosifret inflasjon. Protestaksjoner har blitt stadig vanligere.

New York Times forteller om hvordan myndighetene i Bangladesh reagerer. De setter inn politi og paramilitære tropper med gummikuler og køller. En person som var med å organisere protestaksjoner, ble funnet torturert og drept i april. Saken er ikke oppklart. Fagforeningsledere får arbeidsforbud.

Internasjonale kjeder er beroliget av regjeringens uttalelse: "No reason to be worried.” Ingen kjeder har kansellert ordre, skriver New York Times.

Se artikkelen Export Powerhouse Feels Pangs of Labor Strife hos New York Times.

****

Les tidligere innlegg på cottonchild.no om arbeids- og leveforhold for tekstilarbeidere i Østen. AKTUELT: Omtanke for arbeidere i Sør

****

Hos Cotton Child finner du varer av økologisk bomull. Tekstilene er mer rettferdig framstilt. Velkommen til å handle sunne, miljøvennlige og etiske varer for deg selv og barna her på www.cottonchild.no (bomull.no).

Les mer: En rød tråd.


(Oppdatert 25.08.2012. Opprinnelig skrevet 25.08.2012)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.