MEDIA: Vårt kjemiske samfunn

Filmen "Underkastelsen" har bidratt til å løfte opp problematikken med kjemikalier som lagres i kroppene våre, skriver magasinet AstmaAllergi. "Min viktigste film", sier den svenske regissøren Stefan Jarl til AstmaAllergi. "Kjemikaliespørsmålet er minst like viktig som klimatrusselen".

Regissøren utdyper: Vi utsettes for 100 000 kjemikalier i hverdagen. Tidligere viste vi ikke at kjemikaliene går rett gjennom morkaken og inn til fosteret.

I filmen snakker forskere om cocktaileffekter. Man vet nesten ingen ting om hvordan kjemikaliene virker sammen i kroppen. Og det er dessuten svært vanskelig å finne ut.

Professor Carl-Gustav Bornehag ved Karlstad Universitet mener at hormonforstyrrende stoffer kan påvirke immunsystemet tidlig i livet. Dette kan være løsningen på gåten om hvorfor allergier oppstår. Bornehag arbeider med å fremskaffe vitenskapelige bevis for dette.

Professoren sier: Det man kan gjøre er å informere unge mennesker som planlegger å få barn og som er småbarnsforeldre. Da kommer det sakte, men sikkert til å skje en forandring. Jeg synes man skal tenke på mindre eksponering av rengjøringsmidler, byggematerialer og hudpleieprodukter.

En positiv sak som Stefan Jarl peker på, er opprettelsen av det nye EU-instituttet REACH.

Teksten ovenfor er utdrag av artikkelen "Vårt kjemiske samfunn" i AstmaAllergi nr. 2 2012.

I dette videoklippet svarer Carl-Gustaf Bornehag på spørsmål om barn og astma/ allergi i forbindelse med eksponering for kjemikalier. (I noen nettlesere blir ikke videoen vist nedenfor. Vennligst trykk da på linken over).


Filmen Underkastelsen ble vist på Nrk og Cinemateket i Oslo. Den er også tilgjengelig på YouTube.

****

Tidligere artikler om dette på cottonchild.no:
MEDIA: Giftig innhold i forbrukervarer
FORSKNING: Tilsetninger kan forverre eksem
MEDIA: Gift i forbrukervarer
KJEMI: Endestasjon menneske
REACH: Regelverk for kjemikalier

****

Hos Cotton Child finner du klær, tekstiler og tøyvaskemidler uten skadelige kjemikalier. I bomullsvarer som er ublekte og naturhvite, er ingen kjemiske stoffer brukt. Hos oss finner du også solhatter med UV-filter som reduserer behovet for solkrem. Velkommen til sommerhandel hos cottonchild.no.
(Oppdatert 24.05.2012. Opprinnelig skrevet 24.05.2012)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.