KOMMENTAR: Overdrevet om bomull og ull

Media overdriver som regel i artikler om påkledning av barn i kulde. De skriver vanligvis at bomull absolutt ikke er egnet innerst. Et eksempel er Dagbladet 19. november. Slike oppslag tar ikke med i betraktningen at ull mot huden gir forverret kløe og utslett for mange barn. De fleste med følsom hud får en mer komfortabel hverdag med bomull innerst. Artikler som i Dagbladet kan føre til at foreldre tvinger ull på barna selv om bomull hadde fungert bra og vært det beste. Oppslagene i media er dessverre veldig snevre.

Dagbladet.no: Slik kler du barna i kulda

En mer balansert artikkel på Nrk.

Vi kan legge merke til at ekspertene som media bruker, driver ekstreme idretter. Noen er polfarere og hundekjørere. Enkelte ser saken fra flere sider, mens majoriteten setter ting på spissen ut fra egne erfaringer.

Det har blitt en ulltradisjon i Norge. Media forteller oss år etter år at bomull sperrer for fuktighet og at det ikke isolerer. Til slutt tror vi det. Dette stemmer derimot ikke. Kun helt våt bomull mister sin vekeeffekt. Og det er luftporene i stoffet og mellom lagene som i hovedsak isolerer. Se linker nederst for fakta og referanser om bomull og ull.

I andre land, som Tyskland, er det mest vanlig å ha bomullsfôr i ulluer og votter. Dette er mest komfortabelt.

Økologisk bomull kan være det beste. Ulike framstillingsmåter gir bomull med forskjellige egenskaper. Mercerisert bomull, som er det mest vanlige, trekker til seg mer fuktighet enn minimalt behandlet, økologisk bomull.

Merk at med bomull innerst kan det være behov for et ekstra lag. Det fungerer godt med ull utenpå bomull. Ved vanlig aktivitet for små og store vil dampen og svetten som kroppen produserer, ikke være noe problem for veke-effekten i bomull. Fuktighet blir da transportert bort og ut fra kroppen.

For å teste bomull innerst under trening i kalt vær, utførte vi vanlige treningsturer i høst ved temperaturer fra fem til ti minus. Nedenfor er observasjonene fra en slik tur.

- På overkroppen tar jeg på fem tynne lag. Lett og ledig som om det er sommer. T-skjorte av bomull innerst. (Bruker også langermet bomullstrøye innerst noen ganger). Så en lettvevd skjorte av 80 prosent bomull. (Av og til en veldig tynn trøye av kunststoff som nest innerste lag). Deretter en høyhalset frottégenser av bomull. Utenpå dette en ganske tynn bomulls-sweatshirt. Og ytterst en tynn treningsjakke. Resultat: Litt kjølig til å begynne med før jeg blir varm. Deretter behagelig temperatur hele veien. Noen ganger må jeg allikevel slakke av (og gå litt) fordi de blir for varmt.

En time gjennom skogen i 10 cm nysnø. Skumring. Klar himmel og nesten fullmåne. Bruker lykta kun et par ganger. Herlig. Må stoppe opp flere ganger for å nyte det hele. Norsk natur på sitt beste.

Etter treningen føler jeg at det er litt fuktig på overkroppen. Når jeg tar av meg, kjenner jeg på hvert plagg. Det helt ytterste har en tanke fuktighet. Lagene innenfor også. Det tørreste er kanskje det helt innerste – foran vel og merke. På ryggen begynner det å bli vått, men ryggen har ikke fått mye sirkulasjon og lufttilførsel. I dag, som vanlig, bruker jeg sekk (ekstra lykt, mobiltelefon og av og til kamera).

På begynnelsen av turen kommer varmen raskt på hendene. Vantene, som er tynne av kunststoff (av og til ull), kan jeg ta av på slutten. Da begynner de å bli for varme og fuktige.

På føttene: Tynne bomullssokker helt innerst. Deretter lange strømper av kunststoff og ytterst tykke ullsokker. De siste er litt for å fylle ut støvlene (av militær type). Resultat etter trening: Jeg kjenner at jeg er litt fuktig på beina. Ullsokkene ytterst er ganske tørre. Kunststrømpene i midten har blitt fuktigst, men ikke våte. Bomullssokkene innerst (økologiske) er ikke like fuktige. Svetten har altså trukket ut. Lærstøvlene puster også.

På beina: Vanlig bomullstruse (økologisk) innerst. Lang underbukse av bomull (med litt syntetiske fibre denne gangen). Shorts (kortbukse) av tett nylon over. Og ytterst den vanlige, tynne treningsbuksa. Beina er behagelig varme hele turen. Ikke noen særlige tegn til fuktig tøy, bortsett fra litt øverst i skrittet.

Er så bomull egnet til kalt vær? Jeg vil ikke si: JA! JA! JA! på samme måte som Dagbladet skriver: NEI! NEI! NEI! Jeg vil derimot si: Det kommer an på. Dersom jeg skulle ha overnattet i en snøhule etter joggeturen uten muligheter til å skifte, ville jeg hatt ull isteden. Og hvis soveposen i tillegg var dårlig med 20 minus ute, ville jeg absolutt foretrukket tykt ulltøy.

****

Tidligere relaterte artikler hos cottonchild.no:
Hva er best - ull eller bomull?
Mikroklima og huden
Med bomull vasker du lett bort allergener
Hvorfor er bomull komfortabelt?




(Oppdatert 27.05.2011. Opprinnelig skrevet 19.11.2010)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.