AKTUELT: Hva er best - ull eller bomull?

Når høsten kommer, dukker det også opp ubalanserte argumenter for ull i annonser og på internett. Noen av argumentene er uten referanser; andre er uriktige. I denne artikkelen viser vi til fakta om de forskjellige tekstilene. På noen områder er forskerne enige: barn med ømfintlig hud eller eksem bør bruke bomull. Men, når bomull blir svært fuktig og våt, vil den ikke isolere slik som ull.

Enkelte forhandlere og temasider på internett påstår at bomull mister evnen til å isolere når den inneholder noen prosent fuktighet. Cotton Child har spurt etter referanser for dette, men har ikke fått svar...

Allerede ved vanlig bruk vil bomullsklær ha høyere fuktighetsgrad enn noen vektprosent, og alle har erfaring med at bomull i vanlig bruk ikke kjennes kald.

I et intervju på et helsenettsted sier en hudlege at bomull ikke er å anbefale inntil huden om vinteren fordi den IKKE tiltrekker seg fuktighet. Dette er feil.

"Bomull kan inneholde 20 prosent fuktighet uten å kjennes fuktig. Fibrene tar raskt opp svette og fuktighet og kan holde på 65 prosent av sin vekt uten å dryppe." Fuktigheten lagres i den hule fiberkjernen. (Referanse Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

Vanlige kunstfibre tar ikke opp fuktighet.

Ull kan ta opptil 1/3 av sin vekt i form av damp uten å kjennes fuktig, men vanndråper og svette blir avvist (tas opp meget langsomt). (Materialkunnskap).

Dråpene som blir avvist i ull, legger seg utenpå fibrene og kan da komme i kontakt med huden. Avfallsstoffer og salter i svette kan føre til eksem dersom huden utsettes for dette over lengre tid. Ullplagg vil typisk kjennes våte og klamme ved mye svette.

Ull blir ikke brukt i håndklær, kluter eller bleier nettopp på grunn av manglende evne til å ta opp vann i dråpeform. Som overtrekk på bleier passer ull godt fordi det holder fuktigheten på innsiden. Noe fuktighet vil allikevel trenge gjennom til plagg utenpå.

Bomull er ikke alltid best

Fuktighet i bomullsfibre i kroppsnære plagg blir ledet bort og avgitt mot ytterplagg ved normal aktivitet og bevegelse. Blir bomullsplagg svært fuktige derimot, for eksempel ved høy aktivitet ute om vinteren (som raske skiturer), vil fibrene holde på væsken, og man føler seg kald dersom man er svett og ikke tar på ekstra tøy når man setter seg ned utendørs.

Spedbarn blir av og til svette for eksempel ved gråting. Det tryggeste er å skifte på barnet når det har blitt svett.

Hovedregelen er at dersom babyen svetter, er den for varm! For mange tar på babyer for mye klær eller har det for varmt i rommet. Se artikkel hos BBC. Personalet på helsestasjonene har gode råd om dette.

Porøsitet og flere lag

I tekstiler er det ikke selve fibrene som isolerer; det er luftlommene i tekstilene og luften mellom kleslagene. Bomullsstoffer er som regel faste og lette, men det er også mulig å fremstille fyldigere, mer varmeisolerende bomullstekstiler. (Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

Fint, glatt ullgarn har også få luftlommer og er derfor også lite varmeisolerende. Fyldigere garn isolerer derimot svært godt mot kulde. (Materialkunnskap).

Bomull ved eksem

Leger anbefaler ubleket og ufarget bomull inntil huden for barn med eksem. Se www.allergiviten.no av professor dr.med. Kjell Aas. Bomull er et plantefiber med glatt yttersjikt. Den er finfibret og myk, og bomullsstoff er svært hudvennlig. (Materialkunnskap).

Mange barn reagerer med kløe og utslett på dyrehår - også ull. Noe av grunnen er skjellcellene som ligger som takstein utenpå ullfibrene. Ullfibrenes mykhet og hudvennlighet er avhengig av finheten. Grovere ull kan føre til mekanisk hudirritasjon. (Materialkunnskap). Lanolin i ull er et mulig allergen som kan forårsake eksem. (Medical Encyclopedia).

Konklusjon

For barn med eksem går anbefalingene entydig i retning av ubleket og ufarget bomull. For andre blir det egne erfaringer og preferanser som til sist avgjør om man velger bomull, ull eller kunstfibre innerst mot huden. Som regel bruker voksne ullundertøy kun når det er mange minusgrader ute. Det naturligste og tryggeste er å gi barna det samme bruksmønsteret. De fleste har erfart at flere tøylag med hudvennlig bomull innerst, er mest behagelig og gir jevnest varme.

Hos Cotton Child finner du miljø- og hudvennlig, økologisk bomull. Velkommen til å bestille her på web.
(Oppdatert 28.10.2004. Opprinnelig skrevet 22.09.2004)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.