MEDIA: Syr klær for to kroner timen

Tekstilarbeiderne i Bangalore i India syr for kjente vestlige merkevarer. De har lange arbeidsdager og dårlige arbeidsforhold. Lønnen de får er ikke nok til å leve av, skriver Aftenposten 3. mai 2010.

Tekstilarbeiderne, Rajnahnajma M. (32) forteller at hun tjener 136 rupi (18 kroner) dagen. Hun er eneforsørger for familien, som i tillegg til henne selv består av mann og fire barn.

–Lønnen rekker bare til mat, sier hun alvorlig.

Hun er likevel blant de best betalte. I perioden 2001–2009 var den lovpålagte minstelønnen for tekstilarbeidere i India 71,5 rupi (9–10 kroner) dagen, men ble høynet til 127 rupi (17 kroner) i fjor etter press blant annet fra Gatwu. Nylig ble den senket igjen til 122 rupi. Flere fabrikker opererer likevel med minstelønn på 113 rupi (15 kroner).

Uansett er det langt under hva det internasjonale nettverket Asia Floor Wage mener er levelønnen. En levelønn skal dekke mat, rent vann, husrom, klær, skolegang, helse og litt sparing. I India er den beregnet til 268 rupi (36 kroner) dagen – eller 6968 rupi (930 kroner) i måneden.

K. R. Jayaram, lederen i fagforeningen Gatwu, mener det ikke er arbeiderlovene i India som er problemet.

–Arbeidervernet er bra, men implementeringen fungerer ikke. Fabrikkene respekterer ikke lovene.

For at det skal skje noe, mener Jayaram at de store merkevarekjedene og forbrukerne må stille krav om anstendige arbeidsforhold hos dem som produserer varene.

Teksten ovenfor er utdrag fra artikkelen De syr klærne våre for to kroner timen hos aftenposten.no.

****

Se tidligere artikkel hos oss: AKTUELT: Rettferdighet og omtanke


(Oppdatert 05.05.2010. Opprinnelig skrevet 05.05.2010)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.