FORSKNING: Avdekket forbindelse mellom eksem og astma

Forskere har funnet det de tror er årsaken til at mange barn med eksem senere utvikler astma, skriver BBC 24. mai 09.

Et team ved Washington University School of Medicine i USA har oppdaget at et signalsubstans som blir produsert av ødelagt hud, trigger astmasymptomer hos mus. Skadet hud utskilte stoffet thymic stromal lymphopoietin (TSLP), og forskerne tror dette alarmerer kroppen om at dens beskyttende barriere har feilet.

Da forskerne testet lungene til musene, fant de at dette vevet også reagerte sterkt på TSLP-signalet og hadde alle kjennetegnene til astma - utskillelse av slim, sammentrekninger av luftveier og invadering av hvite blodlegemer.

De gjorde flere eksperimenter og fant at selv mus med normal hud, men avlet til å overprodusere TSLP også utviklet astma-lignende symptomer. Dette indikerer at TSLP virkelig er "gjerningsmannen".

Tidlig behandling av hudutslett og blokkering av TSLP-produksjon kan stoppe astma-utvikling hos unge pasienter med eksem, håper forskerne.

Allergier og astma opptrer ofte sammen. Undersøkelser viser at 50-70% av barn med alvorlige hudproblemer - atopisk dermatitis - går videre til å utvikle astma.

Teksten ovenfor er et utdrag av artikkelen: Eczema's link to asthma uncovered hos BBC.

****

Les om eksem og tekstiler her hos Cotton Child.
(Oppdatert 29.05.2009. Opprinnelig skrevet 28.05.2009)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.