MEDIA: Sol og skygge i Kina

Magasinet Folkevett har hatt en rekke artikler om Kina de siste årene. Budskapet er at Kina er et fyrverkeri av et land, og kineserne omtenksomme og hyggelige mennesker. Men, den kinesiske politikken og samfunnsstrukturen har flere negative trekk.

Et av disse er hokou-systemet som gjør at folk fra bygda lever uten varig oppholdstillatelse og sosiale rettigheter når de arbeider i byene.

Arne Storrønningen skriver i Folkevett nr. 4 2007: "Kinas såkalte flytende befolkning er omfangsrik. Du finner dem i skur av bølgeblikk eller i en krok inne i et råbygg og kvinnene ved samlebåndet. En undersøkelse viste at i en del tilfeller er barna og familien med på lasset. Velferdsrettigheter og rett til undervisning for barna kan de flytende arbeidsfolkene se langt etter."

Og i bildetekst: "ET BLÅTT SKUR: Vegg i vegg med det gigantiske og fasjonable kjøpesenteret Grand View Mall i Guangzhou ligger dette skuret, hjemmet til et tjuetalls bygningsarbeidere."

"Utenfor Grand View i Guangzhou skurer to kvinner steinhellene som dekker gangveiene som leder inn til senteret. Med hver sin våte klut sitter de på huk og vasker fortauet skinnende rent mens en strøm av velkledde shoppere flyter forbi."

I folkevett nr. 3 2008 omtaler Margunn Grønn boka "The travels of a T-shirt in the Global Economy" og teaterstykket "Shopping" i Kjøbenhavn basert på denne boka. Hun skriver: "He Yuan Zhi er en av utallige floaters i Shanghai, det vil si en migrant uten oppholdstillatelse i sitt eget hjemland. Floaters arbeider 25 prosent mer i uken, men tjener 40 prosent mindre enn de med urban hukou (oppholdstillatelse). Fordi de ikke har Shanghai som offisiell bostedsadresse, mangler de også rett til barnepass, boligsubsidier, helsetjenster og pensjon. Kinesiske fabrikkeiere forteller at såkalte floaters er viktige i produksjonen fordi de er billige, fleksible og sterke, de tåler støy, støv, bråk og ubekvemme arbeidsforhold bedre enn arbeiderne fra byen."

Forfatteren av boka, økonomiprofessor Pietra Rivoli, som også er på besøk i Kjøbenhavn, sier: - Det er rett og slett ikke rettferdig. Det er de som har makta som lager reglene. Regler om arbeidsbetingelser, produksjonsmåter, verdenshandel. Dette er et fenomen jeg har sett igjen og igjen.

Ifølge Folkevett avslutter Rivoli boka med hva hun ville sagt til den unge jenta i demonstrasjonen som opprinnelig inspirerte til boka: "Jeg ville be henne sette pris på hva overgangen til lønnsarbeid har gjort for hennes søstre opp gjennom tidene, og at hun bør være forsiktig med å dømme noen til et langt liv på landsbygda. Jeg vil fortelle henne at de fattige lider mer under å bli ekskludert fra politikken enn ved farene ved det globale markedet, og at hun bør fokusere på å inkludere de svake, snarere enn å skyve dem ut fra markedet. Sist, men ikke minst, vil jeg fortelle henne at hennes innsats nytter, jeg vil be henne løfte hodet, se til begge sider, og marsjere videre."

****

Les tidligere artikkel om boka "The travels of a T-shirt in the Global Economy": Bomull fra USA?

****

Cotton Child har valgt ikke å produserer i eller handle fra produsenter i Kina så langt selv om dette hadde vært lønnsomt, men heller støtte prosjekter i land som India der samfunnet er åpnere og tekstilarbeiderne har større rettigheter, blant annet organisasjonsrettigheter. Les mer om vårt viktigste produksjonssted i India.




(Oppdatert 20.08.2008. Opprinnelig skrevet 20.08.2008)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.