MEDIA: Bekymret for helserisiko

Giftige kjemikalier kan være i ferd med å forårsake en pandemi av hjerneskader, skriver BBC 7. november 2006.

En rapport i det kjente legetidsskriftet The Lancet har identifisert over 200 industrielle kjemikalier, inkludert metaller, løsemidler og sprøytemidler, som kan ha skadelig effekt på hjernen.

De fleste av disse kjemikaliene er ikke regulert for å unngå skader på foster og barn.

Undersøkelser har vist at selv lave konsentrasjoner av noen av stoffene kan føre til neurofunksjonelt avvik hos barn, sier de amerikanske og danske forskerne som står bak rapporten.

En av seks barn på verdensbasis har en utviklingshemning som autisme, økt aggressivitet, lav konsentrasjonsevne og adferdsvansker.

Årsakene til den negative utviklingen er ukjent. Disse forskerne har gått gjennom en mengde tidligere undersøkelser og data for å vise hvordan noen kjemikalier kan virke på hjernen.

Andre forskere sier derimot at dette er ekstremt vanskelig å bevise fordi kjemikaliene ikke fører til store avvik, men heller små forandringer av måten kroppens kontrollsystemer fungerer på.

Denne teksten er utdrag fra artikkelen Concern over chemicals brain risk på bbc.co.uk.

*****

Tidligere relaterte nyhetsartikler hos Cotton Child: KJEMI: Endestasjon menneske

*****

Artikkelen hos BBC viser at det er god grunn til å være skeptiske til industrielt framstilte kjemikalier. En av årsakene er at kjemikalier fram til nå har blitt mangelfullt testet, og når kontrollerte tester er gjennomført, er det som regel voksne mennesker som har deltatt i testgruppene.

En annen grunn til å være skeptiske til kjemikalier og genmodifiserte substanser, er at negativ effekt kan vise seg først etter lang tid. Stoffene akkumulerer seg i kroppsvev og kan virke negativt på sikt.

Det er derimot mulig for forbrukerne å velge trygge varer og dermed et bedre nært miljø. Med ren, økologisk bomull kan du være sikker på å unngå substanser som klor, metallholdige fargestoff, sprøytemidler og genmodifiserte fibre inn mot barnas hud og i støv i innelufta.

Les mer om skadelige kjemikalier i tekstiler.
(Oppdatert 18.11.2006. Opprinnelig skrevet 13.11.2006)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.