KJEMI: Endestasjon menneske

På det europeiske markedet er det i dag om lag 100000 syntetisk kjemikalier. Bare fire prosent av disse er noensinne tilstrekkelig testet for deres miljø- eller helsefølger. Mange av disse kjemikaliene omgir vi oss med i daglige forbruksvarer. Problemet er: Stoffene i disse produktene er ikke bundet. Ved avgasser, vask og slitasje frigjøres de. Via maten, huden og pusten kommer de inn i den menneskelige kroppen. Barn er spesielt utsatt for disse forurenserne, skriver BUND (tyske Friends of the Earth) i den nye publikasjonen «Endestasjon Menneske» med undertitlene «Helseskader på grunn av en feilslått kjemikaliepolitikk» og «Beskytt barna bedre».

Barn blir mer belastet med skadelige kjemikalier pr. kilogram kroppsvekt enn voksne samtidig som de reagerer mer sensitivt på skadestoffer. Barn har svakere forsvarsmekanismer fordi deres organer, stoffskifte og immunsystem fremdeles er under utvikling. Skadestoffer blir derfor ikke spaltet og skilt ut like godt som hos voksne. Barn vokser - deres celler deler seg hyppigere, og de reagerer spesielt sensitivt på kjemikalier. På grunn av dette, kan skadelige stoffer medføre alvorlige helsevirkninger hos barn. Allergier, vekstforstyrrelser, for tidlig pubertet, lærevansker og kreft: Alle disse skadene blir satt i sammenheng med farlige kjemikalier.

Årsaken til belastningene ligger i en feilslått kjemikaliepolitikk. Reproduksjonsskadelige mykgjørere i babyflasker og i bleieunderlag (samt t-skjortetrykk*), dibutyltinn, som svekker immunsystemet, i teddybjørner (og andre tekstiler, til og med pyjamaser*), kreftfremkallende formaldehyd i sengetøy og ikke nedbrytbare perfluorerte tensider i stekepanner (og i ytterjakker*) får ingen konsekvenser for produsentene i det nåværende lovverket og blir også bare avdekket i enkelttilfeller. En ny kjemikalielov som vil bli ferdigforhandlet i Brussel mot slutten av 2006, skal hjelpe på dette. Men presset fra den kjemiske industrien har ført til at viktige elementer av reformen er blitt så svekket at det er tvilsomt om den vil beskytte våre barn og miljøet tilstrekkelig.

Denne teksten er del av innledningen til publikasjonen «Endstation Mensch» (på tysk) utgitt av BUND (tyske Friends of the Earth) i forbindelse med sluttforhandlingene om det nye kjemikalieregelverket REACH. Når dette blir en EU-forskrift, blir det også innført i Norge.

Kommentarene i parentes og merket med * er lagt til av Cotton Child.

****

Les tidligere relaterte saker:

* FORSKNING: Vi vet for lite om effekter av miljøgifter

****

Selv om myndighetene ligger i etterkant med regelverk og kontroll, kan vi selv redusere risikoen for sykdommer ved å velge trygge varer. Økologiske bomullstekstiler er det tryggeste alternativet innerst mot huden for de små. I tillegg er tøyet mykt og gir velvære. Velkommen til å handle her hos cottonchild.no (bomull.no).

Les mer om klær av ren, økologisk bomull.
(Oppdatert 02.11.2006. Opprinnelig skrevet 14.10.2006)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.