MEDIA: Unøyaktig om miljømerker

I Norge er det kun to offisielle miljømerker, det felles nordiske Svanemerket og EU-blomsten, sier Nrk Forbrukerinspektørene 27.04.06. De intervjuet direktøren i Stiftelsen Miljømerking, Alvhild Hedstein, som sier: Vi frykter at de mange uavhengige merkene vil slå beina under de strenge miljøkravene som den offisielle miljømerkingen stiller.

Se artikkelen og tv-programmet på FBI hos nrk.no Dette oppslaget inneholder derimot veldig forenklet og unøyaktig informasjon. Det er to ankepunkt: (1) Artikkelen nevner ikke Ø-merket for økologiske varer som er administrert av Debio. Dette er kanskje er det viktigste merket i Norge. Det brukes derimot til andre varer enn dem Svanen er ment for, primært for jordbruksvarer. (2) Nrk nevner ikke utenlandske merker, som i forbindelse med naturtekstiler er vel så aktuelle i dagens situasjon og har strengere krav enn EU-blomsten. Hos Grønn Hverdag skiller de mellom miljømerker og økologimerker. Dersom dette er en definisjon Nrk følger, burde de ha klargjort dette. Se oversikt over merkene hos Grønn Hverdag. EKO-merket (Holland) og IVN (Tyskland) er anerkjent for tekstiler i resten av Europa. Kravet for begge disse er at bomull må være økologisk produsert. Holland var det første landet i Europa som satte igang økologiske bomullsprosjekter i sørlige land for over 15 år siden. Ved SKAL har hollenderne en god, pålitelig sertifiseringsordning. Tyskland og Sveits (ved IMO) har også lang tradisjon for sertifisering av naturtekstiler. Så langt er det ingen organisasjon som sertifiserer økologisk bomull i Norge. Det finnes heller ingen bomullsvarer med Svanen på det norske markedet enda. Tekstilvarer med EU-blomsten behøver ikke være av økologisk produsert bomull.

****

Hos Cotton Child finner du sunne, miljøvennlige og solidarisk produserte varer - alt er laget av økologisk produsert bomull. Les mer om merker for trygge, miljøvennlige klær.


(Oppdatert 28.04.2006. Opprinnelig skrevet 28.04.2006)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.