MEDIA: NRK på tekstilfabrikker i Kina

Flere organisasjoner peker på at arbeiderne i Østen er taperne i en uregulert globalisering der ingen tar ansvar. Det rapporteres om at unge migrasjonsarbeidere blir satt i gjelds- og tvangssituasjon til agenter og arbeidsgivere. Minimalt regulert kapitalisme blandet med korrupsjon har sine triks og midler for å oppnå ekstrem profitt. FBI på NRK har vært i Kina og sett på forholdene på syfabrikkene.

FBI innleder med at internasjonale rapporter forteller om millioner av tekstilarbeidere i Kina som ikke kan organisere seg fritt, og som er uten rett til helsehjelp og pensjon.

Røde Kors har rapportert om flere kvinnelige migrasjonsarbeidere som i fjor kollapset og døde ved symaskinene etter intense arbeidsperioder, der de lengste vaktene varte opptil 24 timer, sier FBI.

Ingen av de store kleskjedene i Norge vil på forespørsel fra FBI informere om hvilke kinesiske fabrikker som produserer deres klær.

Se - Vi bryr oss

FBI i Kina

Kari Asheims mobildagbok fra Kina på nrk.no.

****

I en uregulert, globalisert verden er det til syvende og sist forbrukerne som må ta ansvar.

Les om et av produksjonsstedene som Cotton Child bruker i India.Skrevet 30.03.2006, oppdatert 03.04.2006.

Cotton Child har i 20 år levert trygge, komfortable klær og hjemmetekstiler av sertifisert økologisk bomull ved hjelp av innovative metoder og informasjon for mennesker som legger vekt på helse-, miljø-, klimaspørsmål i det daglige livet og som vil unngå urettferdig handelspraksis i alle produksjonsledd. Se forsiden. Les mer om Cotton Child.

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.