Vask og stell av bomullsbleier

For at bleiene raskt skal få optimal funksjon og holde seg myke og fine lenge, er det fordel å følge rådene for vask og bruk på denne siden. Bruk av tøybleier er enkelt og lettvint. Allikevel krever det litt mer av din oppmerksomhet enn engangsbleier. Ved riktig vask og bruk, blir tøybleiene mykere og ledigere etter hvert.

Tøybleiene

Før du begynner å bruke bomullsbleiene, bør du legge dem i bløt i kalt vann over natten. Tilsett helst en kork Avkalker fra Cotton Child (som er inkludert i bleiepakkene). Vask deretter en gang ved 30-40 grader. Denne bløtleggingen fjerner det naturlige vokslaget utenpå bomullsfibrene som hindrer oppsuging av funktighet.

Anbefalt vasketemperatur for bomullsbleiene er 60 grader selv om det står 95 grader på merkelappene. 60 grader er normalt tilstrekkelig for å få rene bleier. Av og til kan bleiene kokevaskes (95 grader) dersom nødvendig. Ved regelmessig kokevask blir bomullen mer slitt (bomullsfibrene slites av) og særlig frotté-stoffet blir stivere enn ved mer skånsom vask.

Cotton Child leverer miljø- og hudvennlige vaskemidler. Disse vaskemidlene forårsaker ikke hudutslett og er skånsomme for tøyet. Du kan også bruke ordinære vaskemidler.

Ikke legg bleiebuksene i eddikoppløsning. Utstrakt bruk av dette vil føre til at strikk og borrelås mister sin funksjon. Eddik har vært vanlig å bruke på tidligere tiders bleier. Legg heller Cotton Child-bleiene i vann tilsatt Avkalker for å bløtgjøre.

Ikke bruk ordinære mykemidler. Disse reduserer bomullens oppsugingsevne. Istedenfor tøymykner kan du bruke Avkalkeren fra Cotton Child ved annen hver vask i kammeret for mykemidler. Les mer om Avkalkeren nedenfor.

Bruk bleiepapir (rispapir) innerst også når du bruker bleieinnlegg. Dette forenkler bleieskiftet og gjør bleiene mindre skitne. Når du tar av brukt bleie, kan du skylle papiret i toalettet, og kompostere eller kaste dette separat. Legg så bleiene i en bleiebøtte eller bleiesekk fra Cotton Child.

Når 10-12 bleier er skitne (ca to dagers bruk), er det tid for å vaske. Da vil de 20 bleiene i pakken være tilstrekkelig. Vaskemaskinen er ikke full ved 10-12 bleier. I tillegg kan du fylle opp med hvitt og ufarget undertøy, sokker og håndklær.

Ved vask av bleiebuksene bretter du borrelåsene rundt på festestripen ved siden av på vingene og trykker godt sammen. Dermed går ikke borrelåsen opp i vask. Den taggete delen er noe lenger enn festestripen. Brett den taggete delen slik at den ikke kommer på utsiden av festestripen og tar tak i annet tøy i vasken. Dersom det har kommet lo i borrelåsene, kan du rense dem med en håndbørste.

Ved vask og tørk av Tendy-bleiene (en størrelse) beholder du trykknappene festet som under bruk.

Tørk bleiene halvtørt i tørketrommelen og heng på en snor for ferdigtørking. Dersom du tørker helt tørt (i flere timer), blir bomullen mer slitt og ikke så myk som ved mer skånsom tørk.

Får barnet bleieutslett, er det en fordel å bytte bleier oftere enn normalt. Årsaken ligger mest sannsynlig ikke i selve bomullsbleiene. Barna kan få tenner eller ha hard avføring. Utslettet ville også komme med engangsbleier. I engangsbleier blir derimot det ofte mer sår hud og betennelse på grunn av den høye temperaturen i bleiene. Cotton Child leverer også silkeinnlegg for sår hud. Ring oss dersom dersom utslettet ikke blir bedre i løpet av to dager.

Mikrofiber

Overtrekksbuksene av mikrofiber kan vaskes i maskin fra 40-75 grader i finvaskeprogram. Tørkes på snor, ikke i tørketrommel. Mikrofiberbuksene er garantert å holde i seks måneder, men desto sjeldnere du vasker, desto lenger holder buksene. Dersom de ikke er skitne av avføring, holder det å skylle i vann og tørke på en snor. Overtekksbuksene av mikrofiber er enkle å vaske og vedlikeholde. Mikrofiberstoffet er derimot laget av Polyurethan. Dette har Öko-tex-merket, men noen foretrekker allikevel rene naturfibre som ull.

Ullbukser

Dersom ullbuksene kun er fuktige, kan de henges til tørk og brukes på nytt. Lanolin og luften vil nøytralisere urinen. Kun når de er skitne, må de vaskes (max 30 grader, ikke maskinvask). La ikke ullbuksene ligge for lenge i vann. Skyll dem til slutt i lunkent vann. Klem ullbuksene så sammen mellom to håndklær og heng opp til tørk. Ikke tørk buksene i direkte sollys. Etter hver femte eller sjette vask må de tilsettes lanolin. Tilsett 3 spiseskjeer (45 ml) Lanolinkur til 10 liter vann. Vannet skal ha max 30 grader. Beveg ullbuksene lett i vannet i ca 15 min. Tørk deretter ullbusene som ovenfor. MERK: Ikke bruk vaskemaskin eller tørketrommel og utsett ikke ullbuksene for direkte sollys. Dette kan skade stoffet i buksene.

Avkalker

Før å mykgjøre bomullsbleier som har vært brukt en stund, legger du dem i bløt over natten med avkalker tilsatt vannet (ca en kork avkalker). Vask deretter bleiene. Ved vask kan du også tillsette avkalker i kammeret for mykemiddel. Men, tilsett ALDRI avkalkeren direkte i hovedvaskemiddelet. En motreaksjon mellom disse vil ødelegge virkningen til begge. Avkalkeren gjør at:

  • Bomullen forblir myk og absorberende,
  • Det oppstår en hudvennlig, nøytral pH-verdi i bleiene,
  • Kalkholdig vann nøytraliseres,
  • Urin og urinstein vaskes ut av bleiene,
  • Rester av vaskemidler elimineres (via syre-base-reaksjon).

Silkeinnlegg

Silkeinnleggene vaskes for hånd i lunkent vann, maks 30 grader. Bruk et finvaskemiddel. Skyll i lunkent og til sist kalt vann. Ta innlegget dryppende opp fra vannet og klem mellom to håndklær. Tørk ved å la silkeinnlegget ligge på et tørt håndkle. MERK: Ikke tørk i tørketrommel.