100 prosent BOMULL?

 

AV UNNI HELLESØE KITTELSEN
Astma Allergi nr. 6/99 (Medlemsbladet til Norges Astma- og Allergiforbund)

Få av oss er oppmerksomme på at vanlige klær med merkelappen 100 prosent bomull kan inneholde og avgi allergifremkallende kjemikalier. Disse kjemikaliene trenger lett inn i huden og kan bli tatt opp i små blodårer og i lymfesystemet. Når immunforsvaret ikke klarer å ta seg av de fremmede stoffene, oppstår en allergisk reaksjon.

Vanligvis er det bare ytterst ømfintlige personer som blir sensibilisert. For å utløse kontaktallergi, må tekstilene inneholde bestemte konsentrasjoner av hvert stoff. Individuelle faktorer og kjennetegn ved huden må også være tilstede. Noen utvikler lett en allergi og andre reagerer sjelden allergisk. Barn er særlig utsatt fordi de har mye tekstiler tett inntil huden. De tilbringer mye av tiden i sengen og blir lett fuktige. Foreldre har følt seg trygge når de kler barna sine i klær merket bomull. Problemet i dag er at det er begrenset merkeplikt på tekstiler. Produsentene er pålagt å merke fibrene de bruker, men fargestoffer og tilsetningsstoffer må de ikke gi informasjon om.

Ett eksempel på en realistisk sammensetning av klesstoff merket 100 prosent bomull, kan være: 73 prosent bomull, 2 prosent polyakryl, 8 prosent fargestoff, 14 prosent Urea-formaldehyd, 3 prosent mykgjører og 0,3 prosent optisk hvitt. Da ser det litt annerledes ut, ikke sant?

Kolleksjon i økologisk bomull
I Norge finnes det nå klær som er detaljert merket og som er garantert fri for fargestoff og kjemikalier. Disse klærne er fremstilt fra sertifisert økologisk bomull. Sertifiseringen gjelder dyrking og hele fremstillingsprosessen. Cotton Child er en ny postordreforhandler av slike klær i Norge. De forhandler kvalitets-barneklær av økologisk bomull, ubleket, ufarget og helt uten tilsetning av kunstige kjemikalier. Plaggene har den naturlige fargen til bomull, off-white og lys korngul, og er de sunneste, mykeste og mest behagelige bomullsklærne som lages. Cotton Child fokuserer på klær som barna bærer tett inntil huden, som babybodyer, undertøy og pyjamaser. Firmaet forhandler også klær for voksne og spesialprodukter for barn med alvorlig eksem.