COTTON CHILD: Hva er best - ull eller bomull?

Det er ikke lett å bli klok på om bomull, ull eller kunstfibre er best for sensitiv hud ved å lese nettsider på web. Både helse- og handlesteder publiserer motstridende og forvirrende informasjon - som regel uten referanser. I denne artikkelen viser vi derimot til dokumenterbare fakta om de ulike tekstilfibrene.

* Bomull er et plantefiber med glatt yttersjikt. Den er finfibret og myk, og bomullsstoff er svært hudvennlig. (Referanse: Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

Leger anbefaler ubleket og ufarget bomull inntil huden for barn med eksem. Se www.allergiviten.no av professor dr.med. Kjell Aas.

Mange barn reagerer med kløe og utslett på dyrehår - også ull. Noe av grunnen er skjellcellene som ligger som takstein utenpå ullfibrene. Ullfibrenes mykhet og hudvennlighet er avhengig av finheten. Grovere ull kan føre til hudirritasjon. (Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

* Bomull kan inneholde 20% fuktighet uten å kjennes fuktig. Fibrene tar raskt opp svette og fuktighet og kan holde på 65% av sin vekt uten å dryppe. Fuktigheten lagres i den hule fiberkjernen. Bomullen absorberer kroppssvette som lett kan skylles ut i vask. (Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

Til sammenligning tar vanlige kunstfibre ikke opp fuktighet.

Ull kan ta opptil 1/3 av sin vekt i form av damp uten å kjennes fuktig, men vanndråper og svette blir avvist (tas opp meget langsomt). (Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap). Dråpene som blir avvist legger seg utenpå fibrene og kommer da i kontakt med huden. Dette kan føre til eksem. Mange har erfart at ullplagg kjennes våte ved mye svette, for eksempel om natten. Merk at ull ikke brukes i håndklær eller bleier på grunn av manglende evne til å ta opp vanndråper.

Fint, glatt ullgarn har få luftlommer og er derfor lite varmeisolerende. Fyldigere garn isolerer derimot svært godt mot kulde på grunn av alle luftlommene. (Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

Bomullsstoffer er som regel faste og lette. Det er også mulig å fremstille fyldigere, mer varmeisolerende bomullstekstiler. (Yrkeskunnskap (1995): Materialkunnskap).

* Normal fuktighet i bomullsplagg ledes bort fra huden og blir avgitt mot ytterplagg eller fordamper på utsiden. Blir bomullsplagg svært fuktige derimot, for eksempel ved trening om vinteren, vil fibrene holde på fuktigheten og man føler seg kald når aktiviteten avtar.

Flere miljøorganisasjoner anbefaler ull på grunn av miljøbelastningen ved bomullsdyrking. (Fremtiden i våre hender). Miljøbelastningen unngår man derimot med økologisk bomull.

Konklusjon: For barn med eksem går anbefalingene entydig i retning av ubleket og ufarget bomull. For andre blir det egne erfaringer og preferanser som til sist avgjør om man velger bomull, ull eller kunstfibre innerst mot huden. De fleste voksne bruker ullundertøy kun når det er mange minusgrader. Det er naturlig at barn også får det samme bruksmønsteret. Mange har erfart at flere tøylag med hudvennlig bomull innerst gir best velvære og jevnest varme.

Vi håper du velger miljø- og hudvennlig, økologisk bomull. Velkommen til å bestille her på web.
(Oppdatert 18.09.2003. Opprinnelig skrevet 18.09.2003)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.