MEDIA: Uetisk bomull fra Brasil

Den britiske miljøorganisasjonen Earthsight har gjennomført en granskning som viser at flere store kjeder bruker bomull fra "uetiske" plantasjer på Cerradosavannen i Brasil.

Rundt 800.000 tonn "uetisk" bomull fra denne savannen har Earthsight sporet til plagg som selges i vestlige land.

Ansatte hos Earthsight har arbeidet undercover på steder der bomull selges. Organisasjonen har også undersøkt dokumentasjon hos kleskjedene og tekstilfabrikker i Asia og har sporet bomullen til plantasjer i Brasil der lokalbefolkning forteller om vold, avskoging og miljøødeleggelser. Earthsight har gått gjennom fraktdokumenter, tusenvis av rettsdokumenter og satellittbilder samt gjennomført intervjuer med lokalbefolkningen.

Opprinnelige innbyggere på Cerradosavannen i Brasil forteller om vold, overvåkning, trusler og tyveri. Innbyggerne og husdyrene deres har blitt fratatt landområder og tvunget til å leie ut til store selskaper som dyrker bomull.

Flere av plaggene med "uetisk" bomull fra Cerradosavannen hos kjedene som Earthsight undersøkte, er merket med bærekraftstandarden "Better Cotton". Earthsight sår tvil om nivået på kontroll for bærekraft og arbeidspraksis i denne standarden.

Eksport av bomull fra Brasil har økt kraftig de siste årene, og Brasil er i ferd med å forbigå USA som verdens største bomullseksportør. (Vår kommentar: Den største andelen av bomullen blir sendt til fabrikker i Østen og deretter som ferdige plagg ut i verdensmarkedet).

Teksten ovenfor bygger på artikkelen Anklages for å bruke "uetisk" bomull i klær i Dagen 13. april 2024. Artikkelen henviser til NTB som kilde. Earthsight har publisert rapporten Fashion Crimes.
(Oppdatert 03.07.2024. Opprinnelig skrevet 03.07.2024)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.