FILM FOR UNGDOM: Mange problemer, få løsninger

NRK Skole og organisasjonen LOOP har laget et undervisningsopplegg som inkluderer en film om klesindustrien. Informasjon som dette burde bidra til en helhetlig og god utvikling mot et bærekraftig samfunn. Dette kan vi ikke si om filmen til NRK. De fokuserer i all hovedsak på problemene. Løsninger er det få av. Det er kun redusert forbruk og gjenbruk som er deres løsning. Men det er jo ikke slik at resirkulering eller gjenbruk av plagg som er produsert miljø- og menneskefiendtlig, plutselig renvasker dem.

Filmen og materiellet setter riktignok et godt, kritisk søkelys på "fast og ultrafast fashion" som overøser markedet med siste mote til lav pris og begrenset kvalitet. Problemet er overforbruk og at vi har klær vi bruker lite og sjelden.

Dette har store miljøkonsekvenser. Klesbransjen forurenser mer enn all flytrafikk og sjøfart til sammen.

2/3 av alle klær produseres av syntetiske fibre. 20-30% av all mikroplast i havet kommer fra vask av syntetiske klær. Hver uke får et gjennomsnittlig menneske i seg 5 gram plast via luft, mat og vann.

Filmen tar også for seg rekken av sosiale og følelsesmessige oppgaver som klær har, men de gjør dette uten særlig balansert syn på motejag og sosialt press.

Noen utklipp fra filmen:

  • Klær er tett knyttet til identitet.
  • De kan si noe om oss før vi rekker å si hei.
  • Antrekk påvirker måten vi føler oss på.
  • Vi kan kle oss opp og kle oss ned.
  • Man kan kle seg for å skille seg ut eller passe inn.
  • Vi kan fornye oss med klær og kan teste ut samme stil som dem vi synes er kulest i verden.
  • Klær er status og kultur, historie og trender, pasjon og press, tilhørighet og utenforskap.

En kleshistoriker sier i filmen: "Folk leser oss 100% ved å se på klærne våre." Og: "Vi er en stil, vi har ikke en stil." Programlederen uttaler at en favoritt-topp gjør at hun ser kompetent og dyktig ut.

I en trøblete tid, når verden føles mørk, vil kolleksjonene få optimistiske mønster og farger, påpekes det i filmen. Klærne skal påvirke oss.

Søkelys på forurensing fra klesproduksjon og hvilke sosiale og følelsesmessige funksjoner klærne har, er bra. Virkelige løsninger mangler derimot i filmen. Det er ikke mulig å komme unna at produksjon av klær og tekstiler må bli mer menneske- og miljøvennlig. Innholdet i tekstilene må bli viktig. Den ideelle løsning, som alle bør strekke seg mot, selv om de ikke kan nå det, er økologisk produksjon. Og, det er de faktiske produksjonsmåtene nå som bør telle, ikke fagre ord om framtiden.

Løsninger bør også innebære endring i holdning til motejag samt bevissthet omkring hvordan dette kan virke negativt på følelse av egenverdi, mellommenneskelige relasjoner og miljø. Ungdom burde bli motivert til å gjennomskue motepress, idoldyrking og klesbransjens manipulering. Dersom løsningen kun er å skaffe seg moteklærne "second hand", lurer man egentlig seg selv og andre.

Se filmen på miljoskole.loop.no/ressurser/fastfashion/




(Oppdatert 26.09.2022. Opprinnelig skrevet 19.09.2022)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.