RAPPORT: Nye tall om vannforbruk

Mange myter er knyttet til bomull. En slik myte er at 20.000 liter vann trengs for å dyrke 1 kilo bomull. Dette har blitt en allmenn sannhet, men er egentlig feil, og tallet har ingen klar datakilde.

Se eksempel i tweet'en nedenfor:

Nyhetsbilde

Illustrasjon fra rapporten.

Tragedier der mennesker mangler vann eller dør av vannrelaterte sykdommer kan ikke knyttes generelt til dyrking av bomull. Land og regioner er i de fleste tilfeller forskjellige. Bomullsdyrking tar ikke vannet fra mennesker i de fleste områder. Generelle, negative oppslag om bomull er i beste fall basert på misforståelser og ukritisk bruk av tall og data. Problemet er at når leseren allerede har den oppfatningen at bomull krever mye vann, vil holdningen bli forsterket. Etter hvert blir det en «sannhet».

Andre eksempel er disse artiklene:

Nyhetsbilde

Illustrasjon fra rapporten.

Nyhetsbilde

Illustrasjon fra rapporten.

Nye tall om vannforbruk
Ifølge 2020-data fra International Cotton Advisory Committee (ICAC), bruker bomull 1.931 liter med irrigasjonsvann (såkalt blått vann) i gjennomsnitt for å produsere 1 kg med lint. Blått vann er hentet fra overflate- eller grunnvann for "kunstig vanning". Globalt bruker bomull 6.003 liter med regnvann (grønt vann) i gjennomsnitt for å produsere 1 kilogram av lint.

1 kilogram med lint er nok til å framstille en vanlig T-skjorte og en jeans-bukse.

Disse tallene inkluderer derimot ikke vannforbruket ved framstilling av bomullsplaggene. Det variere mye og avhenger av hvordan tekstilene blir farget og framstilt.

Hvor kommer påstanden om 20.000 liter fra?
Den primære kilden til bomulls ekstreme vannbehov er ansett å være World Wildlife Fund som i 1999 ga ut rapporten “The Impact of Cotton on Fresh Water Resources and Ecosystems” og opprettet en Cotton-side på internett. Fra 2013 til 2020 viste web-siden en stor infografikk der det sto “20,000 liters: The amount of water needed to produce one kilogram of cotton, equivalent to a single t-shirt and a pair of jeans.” Denne statistikken ble nylig tatt bort.

Informasjonen om bomull og vann med opphav i WWF bør ikke bli brukt av flere grunner. For det første er den utdatert. I tillegg angir faktisk ikke WWF-rapporten at bomull bruker 20.000 liter vann pr. kilogram av bomull. Den angir at bomull forbruker mellom 7.000 og 29.000 liter av vannuttak pr. kilogram med lint. Det er uklart hvordan disse tallene ble til 20.000 liter.

Den lave enden, 7.000 liter, var fra Israel (som for øvrig i 2019 brukte 98 liter av irrigert vann pr. kg med lint). Kilden for 29.000 liter er ikke oppgitt i rapporten. Den er dessuten ikke en pålitelig kilde fordi metoden ikke er gjort rede for. Det virker som den sammenligner ulike datasett, og disse blir det ikke gitt opplysninger om. Resultatene er heller ikke fagfellevurdert.

Hvorfor kan du stole på de nye tallene?
Teksten og tallene i denne artikkelen er hentet fra rapporten Cotton: A Case Study in Misinformation utgitt av Transformers Foundation i 2021. Dataene i denne rapporten kommer fra primærkilder og de nyeste, publiserte dataene. De bruker fagfellevurderte data der det er mulig. Data kommer da fra studier som blir evaluert for kvalitet av andre eksperter i samme fagområde før publisering.

Alle påstander i rapporten er faktasjekket av en uavhengig og erfaren faktasjekker som ikke er ansatt i noen bransjeorganisasjon.

***

Globale gjennomsnitt for all bomull gir heller ikke et fullstendig bilde. Bomull som blir dyrket på økologisk og bærekraftig vis, trenger mindre vann. Årsaken er at bomullen er tilpasset regionale forhold gjennom mange årtier. I tørre områder er bomullen tilpasset tørkeperioder. Økologisk bomull er ikke genmodifisert, standardisert bomull levert av multinasjonale selskaper. Dessuten blir ikke kunstgjødsel brukt i økologisk drift. Slik gjødsel gir mer vannholdige planter. Økologisk jordsmonn med mye organisk materiale og god struktur holder også bedre på fuktighet fra regnperioder. Det meste av den økologiske bomullen blir dyrket med regnvann.

***

Denne artikkelen og rapporten den refererer til bør kunne bidra til å endre gjengs oppfatning av at bomull krever ekstremt mye vann. Globalt gjennomsnitt for all bomull er ifølge rapporten 1.931 liter med irrigasjonsvann (blått vann) og 6.003 liter med regnvann (grønt vann) for å produsere 1 kg med lint (tilstrekkelig for en T-skjorte og en jeans).

***

Kan tallene stemme?
Ifølge rapporten ovenfor bruker bomull 6.003 liter regnvann (grønt vann) i globalt gjennomsnitt for å produsere 1 kilogram of lint. Meterologisk institutt skriver at 1 mm nedbør tilsvarer 1 liter pr. kvadratmeter. Forskningsrapporten Understanding Denim Recycling: A Quantitative Study with Lifecycle Assessment Methodology viser til at landareal som trengs for å produsere 1 kg bomullslint (økologisk) er ca. 20 kvadratmeter i globalt gjennomsnitt. 6.000 liter/ 20 m2 = 300 liter/m2 = 300 mm nedbør.

Som eksempel: I Delhi i India er gjennomsnittlig årlig nedbør 711 mm. Gjennomsnittlig arealet for 1 kg bomull i India er dessuten høyere enn globalt gjennomsnitt, 26,5 m2, ifølge rapporten ovenfor.

Nedbørsmengde i India varier veldig. På snl.no kan vi lese «Der sørvestmonsunen heves mot fjell blir det store nedbørmengder, flere steder over 2000 mm per år. Cherrapunji i Assam har over 12 000 mm årlig. Dette området ligger på samme breddegrad som Afrikas sentrale ørkenstrøk. Den indiske ørken i nordvest får mindre enn 200 mm. Denne ørkenen skyldes at fjellene skjermer mot nedbørførende luftstrømmer.»

Areal som trengs for 1 kg bomullslint varierer også mye. I Uganda er gjennomsnittlig areal 149 m2, mens i Tyrkia er 4,65 m2 tilstrekkelig. Det siste tallet indikerer effektiv irrigasjon (blått vann).

Beregningene ovenfor viser at tallene i denne artikkelen stemmer godt.
(Oppdatert 14.05.2022. Opprinnelig skrevet 14.05.2022)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.