LES BOKA: Et støvgrann som glimter

I boka "Et støvgrann som glimter" vandrer Rolf Edberg i Jotunheimen og reflekterer over menneskenes marginaltilværelse. Han skriver at vårt marginalhjem er på den tynne hinnen mellom de to svarte dødsrikene.

"Fjellene rundt meg blir ikke mindre storslagne av at jeg snur på kikkerten. Men jeg famler etter noe som tar form av en undring: Er ikke vår situasjon blitt slik at det kan være nyttig, kanskje nødvendig at vi ser oss selv i dette dobbelte perspektivet?

Der de blå fjellene. Nedenfor dem en hinne penslet over kontinentene, så tynn at ikke den fineste pensel kan ettergjøre det på en globus. Der den er på det tykkeste er den bare noen brøkdeler av en milliontedel av jordradien. Men denne hinnen er betingelsen og oppholdsstedet for det vi innbefatter i begrepet organisk liv. Uten den ville kontinentene være sterile månelandskaper. Inne i dette tynne hylsteret, i muldens frodige mørke, sysler livets stumme og rastløse tjenere, mikrobene, med å bryte ned organismer til de salter som er forutsetningen for livets uavbrutte fornyelse, for alt som gror og blomstrer, for fuglesangen over tingene, for mennesket selv.

Umiddelbart under denne hinnen er klodens massive masse, gloende av svart ild i sitt indre, et dødens bosted fra det organiske livets synspunkt. Og løfter jeg blikket mitt over fjellet så vet jeg at det surstoffet som fyller mine lunger på samme måte som jordens urter fyller min buk, raskt fortynnes og snart tar slutt. Utenfor det blå osonsløret er det svart tomhet, der rommets kulde og stråler som ikke dempes av noe luftbelte forener seg til å skape et nytt dødsrike.

Det er her, i den flortynne marginalen mellom de to dødsrikene, at vi elsker og drømmer og strever og driver politikk og grubler over vårt interessante jeg. Det er her vi undertiden gripes av andektig glede over å være til, andakt over det skjønne maleri naturen har malt over hinnen. Her er menneskenes hjem: det tynne grenselandet ..."

Teksten ovenfor er utdrag fra side 12 i boka "Et støvgrann som glimter" av Rolf Edberg utgitt i 1969 på Aschehoug. Les boka på din skjerm hos Nasjonalbiblioteket.

Tittelen "Et støvgrann som glimter" er inspirert av et dikt av J. P. Jacobsen: "I Rummet det vældige vugges Vor Jord som på Havet et Blad, Og jeg er et Støvgran, der glimter "Gud" ved i lyset av hvad?"

"Jordens radius er 6 371 - 6 378 km, og består innerst av en 3 470 - 3 481 km tykk kjerne, fulgt av en 1 730 - 2 190 km tykk mantel, og endelig et ytre lag av 1 710 km mer eller mindre størknet stein og jordskorpe."

"[Den] indre fast[e] kjerne som er magnetisk og av hovedsakelig jern og nikkel, [har] en radius av 1 390 km. Den starter således på ca 4 980 km dyp og går ned til jordens sentrum på 6 378 km dyp. Temperaturen er jevnt 3 000 °C." Kilde: Wikipedia, Jorden

"Jord er en av våre viktigste naturlige ressurser, som sammen med vann og luft danner grunnlag for liv på jorda. All jord er ikke god jord. Her i landet er det ofte et svært høyt steininnhold, liten dybde til fjell eller ugunstige terrengforhold som begrenser jordbruksdriften. For å ta vare på den beste matjorda er det viktig å vite hvor den ligger. Jordkvalitetskart viser oss dette. "

"Gammel kulturjord (Anthrosol), med et matjordlag på over halvmeteren, er for eksempel blant den beste matjorda vi har. Denne jorda har ofte et rikt mangfold av nyttige organismer, og har gode dreneringsegenskaper i tillegg til at den holder godt på vann." Kilde: Jordkvalitet (unit.no)

**** Vi hos Cotton Child legger til: Den tynne hinnen som er vårt hjem, ivrer det konvensjonelle landbruket etter å utarme med ensidig bruk av kunstgjødsel og forgifte med de skadeligste sprøytemidler i jakten etter superprofitt eller for å overleve i et presset marked. Tror menneskene at dette er bærekraftig på sikt? Det må vel finnes en bedre metode? Joda, det er her økologiske produkter kommer inn. Ulempen er at det koster litt mer... ****
(Oppdatert 21.05.2021. Opprinnelig skrevet 21.05.2021)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.