AKTUELT: Arbeiderne og produsentene er svarteper

Svarteper er et kortspill, men også et uttrykk for en gruppe eller en person som sitter igjen med tapet. Hundrevis av leverandører i Bangladesh står nå i fare for å måtte legge ned på grunn av kansellerte eller ubetalte ordre fra vestlige kjeder. Da blir arbeiderne satt på gaten.

Mostafiz Uddin, en fabrikkeier i Bangladesh, sier at han vil stenge om få dager og måtte la 2.000 arbeidere miste levebrødet dersom ikke den vestlige kjeden tar imot og gjør opp for en kontrakt på mange tusen klesplagg. Uddin forklarer at han akkurat nå bruker 25.000 dollar pr. dag i kostnader, men har ingen inntekter. Som følge frykter han at fabrikken må stenge dersom det ikke blir en hasteløsning.

Les mer under 19 June 2020 på Live-blog: How the Coronavirus affects garment workers in supply chains hos cleanclothes.org.

Bare i Bangladesh står 13 millioner mennesker i fare for å miste arbeidet ifølge Citizen’s Platform for SDGs, Bangladesh. Dette er et lavt estimat. Les mer på linken ovenfor.

****

Denne pandemien må åpne øynene på forbrukere og eiere av vestlige kjeder. En forretningsmodell med uavhengige produsenter som må ta det aller meste av risikoen, er ikke anstendig. I tillegg til risikoen kommer selvsagt at fabrikkarbeidet i utgangspunktet knapt nok gir levelønn, at sosiale rettigheter som regel er fraværende, at arbeiderne har dårlige muligheter til å organisere seg, og at landenes styresett er totalitært.

Hva kan du og jeg gjøre? Vi kan støtte og handle hos butikker som satser på virkelig anstendig og miljøvennlig produksjon. Det forutsetter at vi setter medmenneskelige holdninger og intensjoner ut i eget liv, ikke bare i politikk og offentlig virksomhet. Dessuten må vi se bak velpolerte markedsutsagn og se på virkelig "corporate responsibility".
(Oppdatert 20.06.2020. Opprinnelig skrevet 20.06.2020)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.