MEDIA: Syntetiske klær fyller havet med mikroplast

Over 60 prosent av klærne som produseres i dag, inneholder plastfibre. Mye av det forsvinner som mikroplast ut i havet. En tredel av mikrofibrene som havner i havet, kommer fra klær, skriver NRK.

Listen over oljebaserte tekstiler som havner i hybelkaninene våre og som forurenser havene, er lang. Blant dem er polyester, akryl, elastan og nylon.

Klærne våre mister fiber, både når vi bruker dem og når vi vasker dem. De går via renseanleggene og ut i havet,

Les artikkelen hos NRK: Klærne våre fyller havet med mikroplast

Les også hos NRK: Mener syntetiske klær må defineres som farlig avfall

 

Se tidligere innlegg fra Cotton Child: AKTUELT: Mikroplast fra klær i norsk natur

Nyhetsbilde

****

NRK skriver også: "Det er ikke bare er klær av plast som er miljøskadelig. Alle klær, også de av bomull, ull og silke er skadelig for miljøet. Tekstilindustrien er verdens nest mest forurensende industri etter oljeindustrien, ifølge FN. Samtidig kjøper vi mer klær enn noensinne. Det produseres mer enn 100 millioner tonn tekstiler hvert år, og globalt ventes klesforbruket å vokse med 63 prosent innen 2030. Det er ikke uproblematisk, når vi vet at bomullsproduksjon forbruker mellom 15 og 20 prosent av verdens totale mengde plantevernmidler og 10.000 liter vann pr. kilo bomull. Til en gjennomsnittlig bomullsskjorte har det dessuten gått med 0,6 kg kjemikalier."

NRK nevner derimot ikke økologisk bomull i artikkelen. Med slik bomull unngår vi plantevernmidler, og det meste av økoloisk bomull er vannet med regnvann. Tekstiler med ubleket naturfarge blir ikke behandlet med kjemikalier. Alle varene fra Cotton Child er av økologisk bomull.
(Oppdatert 13.05.2019. Opprinnelig skrevet 13.05.2019)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.