MEDIA: Verdens mest forurensede elv

28 millioner mennesker er avhengige av verdens mest forurensede elv, skrev Dagens Næringsliv 24. januar 2019. De refererer til Verdensbanken som beskriver Citarum-elven på Java i Indonesia som verdens mest forurensede elv. Langs elven er det tusenvis av tekstilfabrikker.

Hver dag havner mer enn 20.000 tonn avfall og 340.000 tonn avløpsvann fra tusenvis av tekstilfabrikker i Citarum-elven som er den tredje største på Java.

Rundt 28 millioner mennesker er avhengige av elven. Den sikrer både elektrisitet og vanning for landbruket. I tillegg står elven for rundt 80 prosent av Jakartas vannforsyning.

Utslippene forårsaker store helseproblemer for folk som bor langs vassdraget, i tillegg til massiv fiskedød.

I flere år har den indonesiske regjeringen lovet å rense Citarum-elven, etter at studier blant annet har påvist blynivåer 1000 ganger høyere enn standarden som USA setter for drikkevann.

Problemet har likevel vedvart på grunn av manglende samarbeid og innsats, skrev Dagens Næringsliv.

Nå er hæren satt inn i arbeidet med å få framgang i å rense Citarum-elven, men miljøaktivister sier at ved å tilby jobber og bestikkelser, er det vanskelig å temme tekstilindustrien. Les mer hos South China Post: In Indonesia, cleaning up the Citarum, ‘the world’s dirtiest river’, is now a military operation

Les også hos The Jakarta Post Lack of coordination hampers Citarum rehabilitation

https://www.shanestar.org/post/66429732719/yahoonewsphotos-indonesias-citarum-river-one

Kanaler er farget svarte av industriell forurensning.

Les om elven på wikipedia: Citarum River

****

Når vi velger klær og tekstiler av sertifisert miljøvennlig framstilling, kan vi være trygge på å unngå å bidra til slik forurensning som i Citarum-elven. Les mer: Kjemikalier ødelegger natur og livsgrunnlag
(Oppdatert 22.03.2019. Opprinnelig skrevet 22.03.2019)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.