FILM: Siste avling

På svt.se kan du se en god film om problemene som industrielt landbruk har skapt. Mange av disse utfordringene blir løst av økologisk drift. En naturlig syklus er helt nødvendig for å opprettholde langsiktig liv. Dyr og mikroorganismer gir næring til planter, og planter gir næring til dyra og mikroorganismene.

Noen stikkord fra filmen:

Jordsmonn er et friskt og levende øko-system i seg selv. Det gjenvinner næringsstoffer, holder vann og opprettholder liv. Alt liv begynner og slutter med jorda.

Vi har satset kraftig på monokultur, men monokultur i jord fungerer ikke.

Jorda skal vi ha for alltid. Det går ikke på lang sikt å gjødsle åkrene med "sukker".

Man kan si at for å motvirke effektene av klimaendringer, så som ekstremvær, er god struktur i marken viktig.

Selv om vi spiser dobbelt så mye grønnsaker som på 70-tallet, får vi i oss mindre mineraler og viktige sporstoffer.

Vi holder matprisene nede med kunstige metoder.

Ved å bruke veldig enkle jordbruksmetoder, må vi beskytte plantene med veldig ekle kjemikalier.

Marken er grunnen for vår sivilisasjon og gir oss nærmest alt vi spiser, men er samtidig den naturressursen vi er minst oppmerksomme på. Den ødelegges raskere enn den dannes på nytt. Ti millioner hektar per år, eller 30 fotballbaner i minuttet, utarmes og forsvinner ut av produksjon.

Nyhetsbilde

Dersom man deler opp den dyrkbare jorden, får man ca 2.000 kvadratmeter per person, og etter som jordas befolkning øker hele tiden og vi ødelegger jorden ganske fort, er dette et regnestykke som ikke går i hop i lengden.

Jordsmonnet er det viktigste økosystemet i verden. Det inneholder 80% av verdens biomasse og er et levende system.

Jordsmonnet er det tynneste laget på planeten. Noen steder er det en meter, mens andre steder er det bare et par cm tykt. Det opptar rommet mellom fjellgrunnen og livet.

Halvparten av jordsmonnet er oppdelte mineraler, og den andre delen er tidligere levd organisk materiale gjort om til muld. Det er et samspill.

Jordsmonnet er langt fra sterilt. Under hver kvadratmeter finnes mer bakterier enn mennesker på jorden. Alt som havner på jorden, løv - men også kjemikalier som ikke skal være der, tas hånd om av bakterier og sopp i jorden. De nedbrutte stoffene kan røttene ta opp og er perfekt tilpasset plantene. Dette er en helt nødvendig syklus for å opprettholde liv. Biologien gir næring til planter, og planter gir næring til biologien.

Kjemikalier som ødelegger sopp, mikroorganismer og meitemark, ødelegger også den naturlige balansen i økosystemet.

Se filmen: Sista skörden, Svensk naturdokumentär från 2017

***

Bomull er både matvare og tekstilfiber. Den er blant de mest sprøytede vekstene i verden, og konvensjonell drift ødelegger det langsiktige livsgrunnlaget for bøndene i sør. Støtt en naturlig utvikling og velg økologisk. Da får du også myke og gode tekstiler og klesplagg.
(Oppdatert 18.06.2018. Opprinnelig skrevet 15.06.2018)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.