MEDIA: Klær og tekstiler avgir plast

Nå roper forskere varsku og kaller mikroplast en av de største utfordringene mennesket og havet står ovenfor, skriver A-magasinet i en artikkel 8. desember 2017. Teksten nedenfor er et utdrag av artikkelen.

Hvert år går 950.000 tonn mikroplast ut i verdenshavene, og mengden øker hvert år. Mange hundre tusen tonn går i tillegg ut i lufta. Mikroplast finnes nå overalt. I avløpsvannet, i sjøen, i marine organismer og i alle slags matvarer som salt, honning og sjømat. Ferske studier viser at mikroplast er funnet i springvann over hele verden.

I følge World Economic Forums beregninger vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Marinbiolog i WWF Verdens naturfond Fredrik Myhre mener det er de aller minste plastpartiklene som gir størst grunn til bekymring. - Forskerne tror nanoplasten kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppen på samme måte som andre miljøgifter. Dette er en av de største utfordringene havet og mennesket har stått ovenfor, sier han.

Det foreligger foreløpig ingen studier om hvilken effekt nano- og mikroplast har på mennesker. Forskere tror imidlertid at en del av mikroplasten er for stor til å tas opp i kroppen og vil passere vårt fordøyelsessystem uten å gjøre skade. Dermed går partiklene ut i næringskjeden igjen og brytes etter hvert ned på nanonivå.

Mikroplasten kan komme fra overraskende kilder. Som sigarettsneiper. Årlig ender 4,5 billioner sneiper i miljøet. ... Mens bare en brøkdel av verdens befolkning røyker, bruker de aller fleste av oss klær. I 2016 publiserte Richard Thompson og hans kolleger ved Plymouth-universitetet en ny studie. De hadde undersøkt hvor mye mikroplast en vask med klær avga. Verstingen var akryl. På én vask bestående av seks kilo klær ble 730.000 små syntetiske partikler frigjort."

Teksten ovenfor er utdrag av artikkelen Alt avgir plast. Og den puster du inn i A-magasinet 8. desember 2017.

****

Klær og tekstiler av naturfibre som bomull kan bidra til mindre mikroplast i støv og avløp. 80-90 prosent av ordinær bomull er derimot nå genmodifisert. De inneholder insektgifter inne i fibrene, og dette vil igjen bli avgitt i støv og vaskevann. Når du velger klær og tekstiler av økologisk bomull, unngår du også genmodifisering. Økologisk bomull er helt naturlig og nedbrytbart. En liten andel av elastiske fibre kan være nødvendig også i økologiske tekstiler for å holde på fasong og øke slitestyrke. Merk at inntil 2% synteiske fibre egentlig ikke må oppgis til forbrukerne ifølge tekstilmerkingsforskriften. Hos Cotton Child får du derimot informasjon om alle syntetiske tilsetninger. De fleste av varene fra oss er i 100% økologisk bomull. Det er de når ikke noe annet er oppgitt.
(Skrevet 18.12.2017)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.