AKTUELT: Syntetiske klær er kilde til mikroplast - Velg heller naturlig

Forskere roper varsku og kaller mikroplast en av de største utfordringene mennesket og havet står ovenfor. Mye kommer fra syntetiske fibre i klær.

I desember 2017 skrev A-magasinet at hvert år går 950.000 tonn mikroplast ut i verdenshavene, og mengden øker for hvert år. Mange hundre tusen tonn går i tillegg ut i lufta. Mikroplast finnes nå overalt. I avløpsvannet, i sjøen, i marine organismer og i alle slags matvarer som salt, honning og sjømat. Ferske studier viser at mikroplast er funnet i springvann over hele verden.

Mer plast enn fisk i havet
I følge World Economic Forums beregninger vil det i 2050 være mer plast enn fisk i havet. Marinbiolog i WWF Verdens naturfond Fredrik Myhre mener det er de aller minste plastpartiklene som gir størst grunn til bekymring. - Forskerne tror nanoplasten kan gå inn i blodomløpet og lagres i kroppen på samme måte som andre miljøgifter. Dette er en av de største utfordringene havet og mennesket har stått ovenfor, sier han.

Ingen forskning på effekt
Det foreligger foreløpig ingen studier om hvilken effekt nano- og mikroplast har på mennesker. Forskere tror imidlertid at en del av mikroplasten er for stor til å tas opp i kroppen og vil passere vårt fordøyelsessystem uten å gjøre skade. Dermed går partiklene ut i næringskjeden igjen og brytes etter hvert ned på nanonivå.

Nyhetsbilde

Kommer fra klær av syntetisk stoff
Mikroplasten kan komme fra overraskende kilder. Som sigarettsneiper. Årlig ender 4,5 billioner sneiper i miljøet. ... Mens bare en brøkdel av verdens befolkning røyker, bruker alle klær. I 2016 publiserte Richard Thompson og hans kolleger ved Plymouth-universitetet en ny studie. De hadde undersøkt hvor mye mikroplast en vask med klær avga. Verstingen var akryl. På én vask bestående av seks kilo klær ble 730.000 små syntetiske partikler frigjort.

Teksten ovenfor er utdrag av artikkelen Alt avgir plast. Og den puster du inn i A-magasinet 8. desember 2017.

Moderert av GRID-Arendal
marinelitter.no presenterer 10 myter – og 10 komplekse forhold omkring plast i havet. Målet til nettstedet er å avkrefte noen av mytene.

Andre forskere er mer uenige
Den danske forskeren Jacob Strand fra Aarhus universitet sier at belastningen av mikroplast i havet ikke er spesielt høy. Og forskerne vet ikke hvor plasten blir av. Noe havner nok på bunnen, men sannsynligvis brytes det aller meste av den ned av bakterier.

90 prosent fra klesvask
Siden 1992 er plastproduksjonen i Europa tredoblet. For Østersjøen er det imidlertid slik at det ikke har ført til noen økning av mengdene mikroplast, hverken i havvannet eller i fisken. Forskere har gjort analyser av både fisk og plankton for 25 år siden, og i dag. De ble overrasket over sine funn, fordi de hadde regnet med økt konsentrasjoner i både dyr og havvann. Det fant de altså ikke. Men de fant noe annet interessant: 90 prosent av plasten i fiskene var fibre som kunne stamme fra klesvask.

Les mer om denne kontroversen i artikkelen Kan vi stole på de prestisjefylte vitenskapelige tidsskriftene? hos miljomytene.no.

(Vi har tatt med henvisning til den siste artikkelen for å balansere argumentene).

****

Naturlig bomull bidrar til mindre plast
Klær og tekstiler av naturfibre som bomull kan bidra til mindre mikroplast i støv og avløp. Når du velger klær og tekstiler av økologisk bomull, unngår du også genmodifisering. Økologisk bomull er helt naturlig og nedbrytbart.

Noen få prosent kunstfibre kan gi stor gevinst
En veldig liten andel av elastiske fibre kan være nødvendig også i økologiske tekstiler for å beholde fasong og øke slitestyrke. Merk at inntil 2% syntetiske fibre egentlig ikke må oppgis til forbrukerne ifølge tekstilmerkingsforskriften. Hos Cotton Child får du derimot informasjon om alle syntetiske tilsetninger. De fleste av varene fra oss inneholder 100% økologisk bomull. Dersom syntetiske fibre er tilsatt, er dette klart oppgitt i varenavnet, for eksempel: Tank-topp (5% elastan) Blågrønn - 67231.
(Oppdatert 18.12.2017. Opprinnelig skrevet 18.12.2017)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.