AKTUELT: Hvorfor tøy av økologisk bomull?

Det nye nettstedet aboutorganiccotton.org retter fokus på virkningen av økologisk i det globale sør og skriver: "Økologisk bomull (organic cotton) er bomull som er produsert og sertifisert etter en økologisk bomullsstandard. Produksjonen opprettholder helse til jord, økosystemer og mennesker ved å bruke naturlige prosesser istedenfor kunstig input. Særlig viktig er det at økologisk bomullslandbruk ikke godtar bruk av giftige kjemikalier eller GMO (genetisk modifiserte organismer). I stedet kombinerer det tradisjon, innovasjon og vitenskap til beste for vårt felles miljø og sørger for god livskvalitet for alle involverte."

Reduserer miljøfotavtrykk
Ingen giftige kjemikalier blir brukt ved dyrking av økologisk bomull. Det ødelegger ikke jordsmonn. Økologisk landbruk har mindre utslipp til luft, og bruker 71% mindre vann og 62% mindre energi enn konvensjonelt. Ikke-økologisk bomull bruker omkring 16% av verdens insektmidler og 7% av alle sprøytemidler.

Modell for framtiden
Innen 2025 kan to tredjedeler av verdens befolkning oppleve mangel på vann. Økologisk bomull, derimot, som er 80% vannet med regnvann, reduserer presset på lokale vannressurser. Fraværet av kjemikalier betyr dessuten av vannet er renere og tryggere. Bomull blir ofte dyrket i vannfattige områder ved hjelp av kunstig vanning, og det trengs 2.700 liter vann for å lage en konvensjonell (ikke-økologisk) t-skjorte.

Fair pris for bærekraft
Når du kjøper økologisk bomull, investerer du i vannkonservering, renere luft, bedre jordsmonn og livsvilkår for bøndene. Prisen for økologisk bomull er derfor i noen tilfeller høyere.

Du kan utgjøre en forskjell
Å bry seg for verden og menneskene vi deler den med, er et livsvalg. Valg av økologisk bomull er del av dette valget. I 2014 ble 26 millioner tonn med bomull produsert i verden, mye av dette for klesbransjen. Økologisk bomull utgjør mindre enn 1% av dette. Ved å velge økologisk framfor konvensjonell bomull, har du kjøpsmakten for å påvirke produsenter og til og med bomullsbønder. Så la oss endre dette tallet.

Når du velger en t-skjorte av økologisk bomull, sparer du miljø og mennesker for:

Nyhetsbilde

Tallene for t-skjorta ovenfor er ikke så høye (særlig for energi og drivhusgasser), men øker raskt når man tar med hele garderoben.

Teksten ovenfor og bildet er hentet direkte fra aboutorganiccotton.org. (Lenke er nå inaktiv).

Dette nettstedet er et initiativ fra Textile Exchange, som er en verdensomspennende ideell organisasjon. De arbeider for ekspansjon av bærekraftige tekstiler på tvers av verdikjeder i verden.


(Oppdatert 09.11.2015. Opprinnelig skrevet 09.11.2015)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.