DEBATT: Spinnvill sirkeløkonomi

"Vi trenger ikke grønn vekst i moteindustrien, vi trenger virkelig endring" skriver Ingun Grimstad Klepp, Kirsi Laitala og Tone Skårdal Tobiasson i innlegget "Spinnvill sirkeløkonomi: Det beste for miljøet er ikke resirkulering" på aftenposten.no 16. juni 2015.

De skriver: Hvis man skal ta sirkeløkonomien på alvor, må produktene være slik at materialene kan skilles fra hverandre og inngå i rene kretsløp ved endt liv. ... Det meste av det som må til for å gjøre jeansen til godt gjenbruksmateriale, vil trolig forkorte dens tekniske levetid.

Jeans lages for det meste av bomull og vil kunne resirkuleres til pussefiller, industrielle kluter og kan også respinnes til ny tråd - men kvaliteten er lavere enn utgangspunktet, så det er teknisk sett ikke resirkulering, men «nedsirkulering». Alt du kan lage av buksene dine, har til felles at de ikke kan brukes så alt for lenge.

Alternativet til å designe jeans for resirkulering er å designe dem for lang levetid. ... Det som miljømessig er den langt beste løsningen, er produkter som varer lenge og som brukes til de er utslitt. Men miljøpolitisk er det gjenbruk og ikke bruk som måles og veies, og heies frem.

Forfatterne kritiserer også "gjenbruk" som en del av sirkeløkonomien: Miljøgevinsten av å gjenbruke hentes bare ut når gjenbruk erstatter nykjøp. Den formen for gjenbruk som er vanligst i Norge, er arv og bytte mellom venner og nær familie. Denne formen for gjenbruk er utenfor det regnestykket som «grønn vekst» bygger på, og utenfor målene om å øke resirkuleringen av tekstiler. Men det er denne formen for gjenbruk som har et omfang som betyr noe miljømessig.

Deres konklusjon er: Vi trenger ikke «grønn vekst», men en drastisk reduksjon slik at det produseres akkurat passe mye klær til at vi alle kan være vakre og velkledde.

Les hele debattinnlegget: Spinnvill sirkeløkonomi: Det beste for miljøet er ikke resirkulering på aftenposten.no.
(Oppdatert 22.06.2015. Opprinnelig skrevet 16.06.2015)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.