AKTUELT: Kjemikalier og arvestoff

Tradisjonelt har medisinsk vitenskap ment at arvestoff er konstant og uforanderlig når man ser bort fra mutasjon. Ved overføring av gener til neste generasjon, har oppfatningen vært at en såkalt reset-funksjon retter opp eventuelt skadet arvestoff. Ny forskning indikerer at dette mest sannsynlig er feil. Gener kan blir påvirket av miljøet, til og med kjemikalier i miljøet, og endrede gener kan bli overført til neste generasjon.

Allerede i 2010 skrev Der Spiegel om en bok av Jörg Blech som var omstridt innen medisinsk forskning: Das Gedächtnis des Körpers (Kroppens hukommelse). "Er sinnsro, fedme, intelligens og lang levetid medfødt? Genfunn gir tro på biologiens allmakt. Men nå viser det seg hvor mye endring i miljøet påvirker genene: Genene styrer oss - men vi styrer også gener gjennom vår livsstil", sto det i artikkelen.
Nyhetsbilde
30. juli 2014 skrev PAN's Staff Scientist Emily Marquez artikkelen Inheriting disease, one pesticide at a time (Arve sykdommer, et sprøytemiddel av gangen). Hun refererte til en artikkel publisert på forskningsnettstedet plosone.org: Pesticide Methoxychlor Promotes the Epigenetic Transgenerational Inheritance of Adult-Onset Disease through the Female Germline. Denne nye forskningen viser at gener som har blitt endret av giftige kjemikalier, kan overføres til nye generasjoner, som aldri har blitt eksponert for kjemikaliene. Overføringen har skjedd via moras eggcelle. Dermed er ikke reset-funksjonen til opprinnelig DNA så pålitelig som man har trodd til nå.

***

Mennesker kan få i seg kunstige og skadelige kjemikalier via maten, huden og lufta. Huden og lungene har ikke de samme mulighetene som fordøyelsessystemet til å skille ut fremmede kjemikalier. Derfor er det fordel å ha så kjemikaliefri tekstiler som mulig inn mot kroppen. Klær og sengetøy er også en av de største kildene til husstøv som vi puster inn. Særlig de minste er utsatt.

Her hos Cotton Child få du handlet klær, sengetøy og håndklær av ren, økologisk bomull som er fritt for skadelige kjemikalier. Velg sunt og trygt for deg og dine!
(Oppdatert 02.09.2014. Opprinnelig skrevet 02.09.2014)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.