Fremdeles gift i klær

"Gift på januarsalg" er overskriften til en artikkel hos Forbrukerrådet denne måneden.

Forbrukerrådet viser til en fersk rapport fra Greenpeace som dokumenterer at både baby- og barneklær fra kjente kjeder og merkevareprodusenter inneholder helseskadelige kjemikalier.

Forbrukerrådet mener ungene våre fortjener bedre og er enig med svenske myndigheter i at det trengs en strengere regulering av kjemikalier i klær og tekstiler. En strengere regulering trengs ikke minst for å ivareta ungene som bor i fattige land hvor klærne produseres. Hele 80% av barna som vokser opp rundt bomullsplantasjer lider av problemer med sentralnervesystemet.

Teksten ovenfor er utdrag av: Gift på januarsalg.

Forbrukerrådet og Greenpeace har nok rett i at det ikke finnes trygge grenser for giftige kjemikalier. Grensen bør være null for små barn.

Nrk publiserte for noen år siden en artikkel om at Astma kan komme inn gjennom huden. I denne artikkelen står det: "Astma og allergi kan bli utløst av et ukjent stoff som kommer inn i kroppen gjennom tørr hud hos spedbarn."

Den danske forskeren Klaus Bønnelykke sier: "Det er antagelig miljøfaktorer som kommer tidlig inn og «programmerer» kroppen til å skape eksem, astma og allergi. ... Vi har ikke noen håndfaste teorier i dag, men vi vet at noen stoffer kan framprovosere sykdommer, for eksempel kjemiske stoffer, mikrober eller luftforurensing."

Les hos Nrk: Astma kan komme inn gjennom huden.

I en annen artikkel skriver Nrk at eksem rammer nær 20 prosent av småbarn. Eksem kan komme i alle aldre, men 90 prosent utvikler utslettet før de fyller syv år. De fleste vokser av seg eksemplagene, men en andel vil også ha atopisk eksem i voksen alder. Det er estimert at rundt 40 prosent av de med barneeksem også vil være plaget som voksne, forteller hudlege Kjetil Guldbakke.

Han sier at de med atopisk eksem har tørr hud, og en svakere hudbarriere med tendens til hudinfeksjoner og allergier.

Du har også en økt risiko for å få astma hvis du har eksem, sier overlege Marit Saunes.

Men med rett behandling, kan mange heldigvis holde eksemet i sjakk. Ullklær, grove tekstiler og kunstfiber bør unngås, det gjør eksemet verre.

De aller fleste har en lett grad av eksem, de færreste er ille plaget, sier overlege Saunes.

Se artikkelen Dette utslettet rammer nær 20 prosent.

***

Forbrukere kan også ta forholdsregler selv ved å velge trygt og sunt. Med ren, økologisk bomull, slipper man å bekymre seg for skadelige miljøfaktorer i klær og tekstiler til barn med tørr hud og eksem.

Myk, ren bomull gir også velvære for små og store uten hudproblemer nå i vintermånedene.

I tillegg gir økologisk bomull en god følelse fordi framstillingen ikke ødelegger natur og lokalsamfunn i sør. Da slipper man å være med på at barn rundt bomullsplantasjer blir påført skader i sentralnervesystemet slik det står i artikkelen til Forbrukerrådet.
(Oppdatert 28.01.2014. Opprinnelig skrevet 28.01.2014)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.