AKTUELT: Helhetlig helsefokus, miljøvern og utvikling i sør

Det nasjonale og globale samfunnet står ovenfor store problemer framover. Disse utfordringene trenger større plass i den norske valgkampen. Klimaendringer får en viss plass, men det gjør ikke økningen av antall barn med astma, eksem og adferdsvansker. Skvis for unge familier i det globale sør får også liten plass. Trygg, sunn utvikling av samfunnet utfordrer mektige profittstrukturer. Intensjon og positive ord er viktig, men enda viktigere er praktisk utførelse.

(1) Klimaendringer er forårsaket av mange kilder, og det er nødvendig å finne mange løsninger. En ting er sikkert. Folk i det globale sør er hardest rammet. Økologisk produksjon gir flere fordeler i sør. Med mindre kunstig input blir utslipp av klimagasser redusert. Samtidig inneholder naturlig, økologisk jordsmonn opp mot 10% organisk materiale. I tillegg til å lagre karbon, holder det på fuktighet som en svamp og hindrer alvorlige problemer ved forsinket regn. Tørke og ørkenspredning, som igjen fører til endringer i værmønster, motvirkes. Les også Økologisk landbruk reduserer klimaendringer hos oikos.no.

(2) Den vestlige verdens nye folkesykdommer, særlig allergier og adferdsvansker, har mange årsaker. Det forutsetter mange løsninger. En viktig løsning er redusert eksponering ovenfor kjemikalier og kunstige, enzymlignende substanser. Økologiske tekstiler og naturlige vaskemidler gir trygghet for reduserte mengder av skadelige substanser mot huden og i innelufta. Se også Miljøkjemi av professor Kjell Aas.

(3) Helseproblemer i den fattige delen av det globale sør er betydelige. Vestlige kjemikaliegiganter må ta sin del av ansvaret. De selger giftige sprøytemidler og genmanipulerte frø og kaller dem miljøvennlige. panna.org har avdekket at en stor del av jordbruksarbeiderne i sør verken har tilgang eller råd til verneutstyr. Tre millioner blir akutt forgiftet og 20.000 dør hvert år ifølge WHO. Se Communities in Peril, Global report on health impacts of pesticide use in agriculture hos panna.org.

(Det norske oljefondet har investert i kjemigiganter).

Nyhetsbilde

Med en sprøytemiddelkontainer på ryggen hjelper en gutt faren sin på gården i Velingara, Senegal. September 2006. Bilde: PAN Africa.

(4) Økonomisk skvis for unge familier i det globale sør har mange årsaker. En av dem er at vestlige gigantkonsern utnytter sin forhandlingsmakt når de produserer i sør. Da får den svakere part en veldig liten bit av kaka. Samtidig forsyner den sterke del av verden seg rikelig av ressurser som mat og energi. Prisene på verdensmarkedet har gått i været de siste årene. Når andre virkemidler ikke strekker til, arbeider økologisk bomullsproduksjon for at global fordeling skal bli mer rettferdig. Produsentene får garantert minstepris og ekstra påslag. Les også Hva skal T-skjorta koste?

(Det norske oljefondet har investert i store tekstilkonsern, og Norge tjener mye på høye oljepriser).

***

Velg tekstiler av trygg og sunn bomull. Velg økologisk og mer rettferdig framstilt. Det får du tak i hos Cotton Child.
(Oppdatert 20.08.2013. Opprinnelig skrevet 20.08.2013)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.