INDIA: Nå er 90% av bomull genmodifisert - redning eller ulykke?

Glenn Davis Stone er professor i antropologi og miljøstudier ved Washington University i St. Louis, USA. Han har undersøkt tallene for bomullsdyrking i India. Fører genmodifisert bomull (Bt cotton) til mye større avlinger? Eller bidrar det selvmord blant bønder slik noen hevder? Professoren har satt sammen dataene og argumenterer mot etablerte oppfatninger.

GMO-entusiastenes sterkeste argument er at størrelsen på avlingene økte voldsomt etter at genmanipulert bomull ble introdusert. India godkjente "Bt cotton" i 2002. Nå står det for 92% av all indisk bomull. Gjennomsnittlig nasjonal bomullsavling har gått opp fra 302 kg/ha i 2003/4-sesongen til beregnet 481 kg/ha i 2011/12 — opp 59,3%.

Avlingene tok riktig nok av rett etter at "Bt cotton" ble godkjent, men den store økningen skjedde før Bt-dyrking ble utbredt. Det meste av avlingsøkningen skjedde mellom 2002-5 da Bt utgjorde mellom 0.4-5.6% av Indias bomull. Bt kan derfor bare ha forårsaket en liten del av den nasjonale økningen.

De siste fire årene, mens Bt har økt fra 67% til 92%, har størrelsen på avlingene for bomull faktisk gått jevnt nedover i India.

Les innlegget og se grafer: Bt Cotton, Remarkable Success, and Four Ugly Facts

På tilsvarende måte tilbakeviser professoren at genmodifisert bomull i seg selv fører til selvmord blant bøndene slik enkelte GMO-motstandere hevder. Selv om Bt-bomull ikke er noen redning for bøndene, fører det ikke til store, økte utgifter. Dessuten stemmer ikke timingen her heller. Den verste bølgen av selvmord blant bøndene i området Warangal var i 1998 - fire år før Bt-bomull kom på markedet.

Årsaken til stadig større gjeld og desperasjon er heller teknologiavhengighet, mener professoren. Stadig nye kjemikalier og genmodifiserte frø har blitt en tredemølle for bøndene. De kaster seg over det siste nye når insektene begynner å utvikle motstandsdyktighet eller tidligere harmløse insektstyper angriper. Dette har ødeleggende effekt på lokal økologi, gårdsøkonomi og bøndenes evne til å ta riktige valg. Bøndene mister troen på at de kan "grave seg ut" av problemene.

I 2009 var det fem forskjellige kombinasjoner av Bt-gen som gikk inn i 284 separate Bt-hybridfrø. Før noen klarer å finne ut av hvordan disse frøene fungerer i praksis, vil de bli erstattet av nye. Akkurat nå begynner insekter som ikke er omfattet av Bt-giftene å eksplodere i mengde, og biotech-firmaer arbeider med nye gener som løsning på de nye problemene.

Professoren skriver at for indiske bomullsfarmere er løsningen problemet.

Teksten ovenfor er utdrag av artikkelen: Do Not Read: GM Cotton and Indian Farmer Suicide

***

Relatert: ETTERTANKE: Små hender driver tekstil-økonomien

***

I takt med at stadig nye kjemikalier og genmodifiserte substanser blir brukt på bomullsmarkene, får forbrukerprodukter nytt betenkelig innhold. Skadestoffer inne i forbrukerprodukter er vår tids alvorligste forurensing. Med klær og tekstiler av økologisk bomull unngår du dette. Hverken skadelige kjemikalier eller genmodifiserte bomullsplanter er tillatt i økologisk framstilling. Det koster litt mer, men bidrar til en sunn kjede fra bomullsmarken til forbrukernes komfort.

Her hos Cotton Child finner du slike økologiske varer.

Les om: Økologisk produsert bomull


(Oppdatert 11.12.2012. Opprinnelig skrevet 11.12.2012)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.