MEDIA: Nær tre hundre døde på tekstilfabrikk

Minst 240 mennesker omkom da det brøt ut brann i en tekstilfabrikk i Pakistans største by Karachi, skriver VG. I følge BBC er tallet på omkomne nå 289. Reuters opplyser at det var 450 personer som jobbet på fabrikken.

- Det var ikke noen nødutganger, alle ble fanget, sier en politimann. Brannmannskapene forteller at de ikke kunne fullføre redningsaksjonen på grunn av varmen og mangel på vann.

Brannvernutstyr var det minimalt av på fabrikken. Nødutganger var ikke bygget eller var stengt for å gi plass til lagring, i følge BBC. Opplæring og trening av de ansatte var antagelig aldri gjennomført selv om det er påbudt i Pakistans arbeidsmiljølov. Manglende håndheving av lover og forskrifter er et utbredt problem i land som Pakistan.

Observatører ser et felles mønster. Fabrikkene ser bort fra bransjestandarder for å redusere kostnader og betaler inspektører for å se en annen vei.

Tekstilfabrikker er særlig i faresonen på grunn av farlig kombinasjon av brannfarlige kjemikalier og bomull. Ofte blitt dette lagret ved siden av hverandre.

Dette er en av de verste brannene i Pakistans historie og følger seg inn i rekken av de verste fabrikkbrannene noen sinne. På denne lista står også brannen ved en tekstilfabrikk i New York i 1911 der 146 mennesker omkom. Denne ulykken fikk amerikanske myndigheter til å åpne øynene.

Les på vg.no: Minst 240 omkom i brann på tekstilfabrikk i Pakistan
bbc.co.uk: Death toll from Karachi factory fire soars
Deadly Karachi blaze was 'waiting to happen'

Les på wikipedia om ulykken i New York i 1911: Triangle Shirtwaist Factory fire

****

Altfor mange tekstilarbeidere i Østen setter liv og helse på spill for å produsere superbillig. Mange slike varer kommer også til norske butikker. Ofte er varene da ikke lenger billige. Bruk din stemme som bevisst forbruker til å si at du ikke vil ha slike produksjonskjeder! Velg mer rettferdig og miljøvennlig.

Les mer: En rød tråd


(Oppdatert 13.09.2012. Opprinnelig skrevet 13.09.2012)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.