KOMMENTAR: Omtale i Ren Mat

Magasinet Ren Mat skriver om sengetøy fra Cotton Child i siste nummer. Omtalen er veldig positiv og god, men noen setninger bygger på misforståelse.

I artikkelen står det: "Det er vanskelig for oss vanlige forbrukere å sjekke disse tingene [økologisk produksjon, giftfrie farger og etisk framstilling]. Derfor stilles det store krav til dem som påtar seg dette ansvaret for oss. Cotton Child reiser dit bomullen dyrkes og ser med egne øyne at forholdene er de beste." Dette er ikke helt riktig. Kontroll gjøres primært av uavhengige.

Kontroll av bomullsproduksjonen blir utført av uavhengige inspektører fra organisasjoner som er godkjente av myndighetene til å sertifisere økologisk landbruk. Godkjent produksjon får deretter økologiske sertifikat. I dag er det kriteria i GOTS (Global Organic Textile Standard) som blir mest brukt.

Våre samarbeidspartnere i produksjonen reiser også dit bomullen dyrkes, men dette er hovedsakelig for å bygge relasjoner, og økologisk garanti kan ikke bare basere seg på uformelle besøk. Produksjonspartnernes ansvar er først og fremst opplæring og oppfølging på syfabrikker i Tyrkia og India.

Framstillingen med spinning, strikking, veving og søm kan også bli sertifisert av uavhengige inspektører. Da blir som regel ferdige varer merket med miljø- eller økologimerker.

Cotton Child tilbyr også en del ferdige varer hvor kun stoffet er sertifisert. Da har vi eller våre partnere kontroll over framstillingen. For eksempel blir noe sengetøy sydd i Norge.

Som indikert i omtalen i Ren Mat, er vi bevisste på vårt ansvar ovenfor kundene. Vi sjekker og følger opp sertifikater og innhold i varene. I tillegg setter vi strengere krav enn GOTS. Som eksempel er silikon- og enzym-behandling godkjent i GOTS, men varer med slik behandling tilbyr vi ikke til våre kunder.

Når alt kommer til alt, er innkjøp av økologiske varer også basert på tillit. Et system kan ikke bygge på kontroll alene. Derfor stilles det store krav til oss slik det står i omtalen i Ren Mat.

Prøv økologiske tekstiler! Vi tror du og dine ikke vil bli skuffet. Velkommen til å handle fra Cotton Child.
(Oppdatert 27.04.2012. Opprinnelig skrevet 27.04.2012)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.