MEDIA: Moderne sprøytemidler mistenkt
for å knekke gran (Norway spruce) i USA

Ugrasmiddelet Imprelis, som nylig ble godkjent av amerikanske myndigheter, er nå sterkt mistenkt som årsak til at grantrær (Norway spruce) dør i Amerika. Imprelis er mye brukt fordi man trodde det var miljøvennlig, skrev New York Times i juli 2011.

Gartnere sprøyter det nye produktet Imprelis på grasplen for å bekjempe ugras som kløver og løvetann. Norway spruce benyttes som prydtrær i hager og parker over hele USA.

For noen landskapsarkitekter har plantedøden vært katastrofal. "Det har vært enormt ødeleggende," sa Matt Coats, service-leder i Underwood Nursery i Adrian, Michigan. “Vi har gjennomført 1.000 sprøytinger og har fått 350 klager på døde trær, og tallet vokser.”

“Vi ser at noen trær er OK med bare det ytterste brunt. Andre er fullstendig døde og ser ut som om noen har brukt en flammekaster på dem," sa han.

Se artikkelen New Herbicide Suspected in Tree Deaths hos nyt.com.

****

Denne historien viser at kjemiske sprøytemidler ikke kan kalles miljøvennlige. Som regel har de utilsiktede konsekvenser for mennesker, dyr eller planter. Produsentene forsøker igjen og igjen å kalle sprøytemidler miljøvennlige og får tillatelse til å selge produktene før konsekvensene er tilstrekkelig undersøkt.

Konvensjonell bomull produsert i sørlige land, blir sprøytet med veldig sterke plantevernmidler. Mange av disse har blitt forbudt i Europa og USA og er til skade for mennesker, dyr og planteliv i Sør.

Cotton Child bruker bare økologisk bomull i klærne og tekstilene vi leverer. Det betyr at ingen giftige, kjemiske sprøytemidler er påført bomullsplantene under produksjonen.
(Oppdatert 11.08.2011. Opprinnelig skrevet 11.08.2011)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.