MENING: Fair trade bør være økologisk

Det første steget i mer rettferdig handel bør være at vi ikke bidrar til å forgifte små og store i Sør. Giftige sprøytemidler ødelegger helse, reduserer mental kapasitet og bleker framtida, ifølge Pesticide Action Network (PAN).

De fattigste i Sør eier ikke jord, men arbeider for dagslønn når det er behov for dem. Mange er unge, enslige migrantarbeidere. Andre tar med familien i arbeidsperioden og lever hele døgnet rundt markene. De fattigste kan ikke lese og forstår ikke advarslene på giftbeholdere.

For noen år siden sendte PAN ut bildet til høyre. Det viser ei jente som drikker vann av en brukt sprøytemiddelkanne. Selv om bildet er fra en tobakksplantasje, har PAN skrevet om lignende tilfeller på bomullsmarker. Dette er realiteten for millioner av voksne og barn rundt i verden, skriver organisasjonen.

PAN fortsetter: Ifølge "U.S. Center of Disease Control" bærer alle amerikanere [og mennesker i Vesten] sprøytemidler og andre syntetiske kjemikalier inne i oss, selv om vi aldri har arbeidet direkte med slike stoffer. Altfor mange mennesker må streve med sykdommer knyttet til sprøytemidler.

Vi står ovenfor en uvirkelig situasjon hvor milliarder av kilo giftige sprøytemidler slippes ut i miljøet hvert år selv om det eksisterer mange alternativer som har bevist at de fungerer like godt.

Allikevel, skriver PAN, har store firmaer så mye makt, myndighetene så utilstrekkelige reguleringer og allmennhetens oppmerksomhet er så fraværende at de fleste fremdeles tror vi har større nytte enn skade av farlige kjemikalier.

Se web-sidene til:
Pesticide Action Network North America
Pesticide Action Network UK

***

Klær og tekstiler av økologisk bomull gir deg naturlige, sunne varer. Framstillingen har ikke ødelagt mennesker og miljø på veien fra frø til ferdige plagg. Her hos Cotton Child finner du et godt og økende utvalg. Mange av varene er laget ved et fair trade-prosjekt i India.


(Oppdatert 24.01.2011. Opprinnelig skrevet 24.01.2011)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.