RÅVARER: Økte priser

Etter at prisen på bomull har vært stabil de siste ti årene, har den hoppet med over 50 prosent i år. Prisøkningen gjelder også økologisk bomull. Noen av produsentene til Cotton Child har allerede lagt på prisene. Hovedprodusenten vil øke med 15-20 prosent neste år. De har langsiktige kontrakter med bomullsprosjektene og kan ta dette over tid. Økologisk bomull har også allerede en prisfordel i forhold til annen bomull sett fra prosjektenes side.

Cotton Child jobber for å holde så lavt prisnivå som mulig på klær og tekstiler av økologisk bomull. Virkemidler er moderate marginer, effektivitet og færrest mulig ledd fra produsentene. Allikevel er hensikten med "mer rettferdig" handel at produsentene skal ha levelønn. Derfor vil kostnadene alltid være litt høyere enn i det konvensjonelle markedet.

Drivkrefter bak den veldige prisøkningen i råvaremarkedet i år inkluderer nok spekulanter. I mange investeringsmiljøer er råvarer det mest attraktive for tiden. De venter inflasjon i vestlige land, og bare en forventning om det driver prisene på opsjoner for fremtidige leveranser. Dette gjelder også mat og metaller.

Årsaker kan også være reduserte bomullsavlinger på grunn av feilende GMO-bomull, dyrking for biodrivstoff og overgang til grønnsaker.

Etter at lave renter i "alle land" over lang tid har gitt veldig økning i forbruk, kan markedet ha kommet ut av balanse. Prisene på matvarer i Sør har allerede økt dramatisk i flere år. De fleste produsenter ønsker naturlig nok å holde igjen så lenge som mulig for å være konkurransedyktige. Når noen så øker prisene, får vi et skred.

Midt i denne turbulensen må vi huske på at vi i Norge er veldig heldig stilt.

Andre får det mye verre av turbulensen. Les Bomullsdiplomati for Bangladesh på hegnar.no.

***

Hos Cotton Child får du handlet klær og tekstiler av ren og myk, økologisk bomull. Råvarene er ikke genmodifisert og inneholder ingen skadelige kjemikaler. Naturfargete varer er ikke behandlet med noen kjemikalier.

Velkommen til en trygg handel - for deg og dine - og for små og store i Sør.
(Oppdatert 21.12.2010. Opprinnelig skrevet 08.12.2010)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.