MEDIA: Bier trives bedre i storbyen enn på landet

Merkelig nok er by-biene i Paris ikke bare immune mot helseproblemene til deres slektninger på landet, de er også mer produktive, skriver BBC.

Ikke bare turister svermer nedover Champs-Elysees og gjennom Luxembourg-hagen denne sommeren. Paris har nå mer enn 400 bigårder på private balkonger, i offentlige parker og på takene til berømte bygninger.

En by-kube produserer 50 kg honning gjennomsnittlig pr. år, mens en birøkter på landet er fornøyd med 30 kg. Paradoksalt er hovedårsaken variasjonen i floraen i byen sammenlignet med det som nå er tilfelle på landet.

I tillegg har Paris offisielt vært en sprøytemiddelfri sone i ti år.

Den alvorlige bakgrunnen for artikkelen er bidødeligheten som har økt drastisk de siste årene. I Frankrike generelt er den nå på 30% pr. kube - tre ganger så mye som det som er ansett som normalt.

De fleste eksperter tror at en rekke faktorer ligger bak krisen, fra midd til sprøytemidler, redusert biologisk mangfold og til og med mobiltelefoner.

"Det er et uvelkomment paradoks at bybier gjør det bedre enn bier på landet. Jeg skulle ønske dette ikke var tilfellet. Men hvis du utarmer ressursene, ender du opp med ingenting - og det er hva biene forteller oss", sa Guillaume Charlot i biforeningen i Paris til BBC.

Teksten ovenfor er hentet fra: Paris fast becoming queen bee of the urban apiary world hos BBC.
(Oppdatert 16.08.2010. Opprinnelig skrevet 16.08.2010)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.