AKTUELT: Mikroklima og huden

Tørr hud er et vanlig problem om vinteren. Dette kan føre til eller forverre eksem. Medvirkende årsaker er tekstiler sammen med kald, tørr luft. Økt fuktighet i innelufta er som regel ikke løsningen. Det kan gi andre, alvorlige helseplager. Den relative luftfuktigheten i det tynne laget mellom huden og klærne kan vi derimot endre ved å velge passende tekstiltyper.

For at mennesker skal føle seg vel, må lufta nærmest kroppen ha temperatur og fuktighet innenfor veldig snevre områder. Ordet mikroklima blir ofte brukt for å beskrive disse miljøparameterne og mikroluftstrømmer mellom huden og klærne. Mikroklima er viktig for kleskomfort og er avhengig av faktorer som fuktighet og varmetransport gjennom tøymaterialet samt fysiologiske forhold, skriver Marzulli and Maibach i boka Dermatotoxicology.

Dersom huden blir tørr, er løsningen ikke å øke fuktigheten i innelufta (inneklima). Menneskene i seg selv tar ikke skade av høy fuktighet, men fuktig inneluft gir grobunn for muggsopp og husstøvmidd, ifølge forskere på Berkeley og inneklima.com.

Muggsopp og husstøvmidd i klær, sengetøy og kosedyr hindrer man ved å vaske regelmessig.

Blir luftfuktigheten i mikroklimaet så høy at den kondenserer, kan huden bli irritert. For å unngå irritasjon fra væskedråper eller uttørking av huden, kan middels luftfuktighet i mikroklimaet være best.

Apotekforeningen anbefaler å bruke lette bomullsklær med lange ermer og ben for å redusere fuktighetstapet fra huden. Områdene som er mest utsatt for uttørring er da ansikt og hender.

Et mikroklima med ull innerst har lavere luftfuktighet enn et med syntetiske tekstiler. Bomull innerst vil ha middels luftfuktighet. Mens merinoull kan trekke til seg 35% av sin vekt i fuktighet, kan bomull trekke til seg 24% og syntetiske fibre 1%. Se merinoinnovation.com.

Det ytterste laget av huden (overhuden, epidermis) har en viktig funksjon med å holde på kroppens fuktighet. Selv har dette laget relativt lavt vanninnhold, men fuktighet kan bli trukket ut ved transepidermalt vanntap (gjennom huden). Det har blitt forsket lite på tekstilers påvirkning på slikt vanntap, ifølge boka Dermatotoxicology som er referert ovenfor. - En annen vei for vanntap gjennom huden er via svette som blir utskilt av kjertler dypt i dermis (lærhuden, det midterste av de tre hudlagene). Fordampning fra utskillelsen absorberer varme og hjelper kroppen med å regulere temperaturen som respons på forandring i mikromiljøet.

Underhuden (hypodermis) gir varmeisolasjon til kroppen og inneholder en god del vevsvæske, noe som gjør underhuden til et ganske så stort vannlager for kroppen, ifølge wikipedia.no.

En undersøkelse viser at rester fra vanlige vaskemidler i tøyet kan føre til tørr hud. Se pubmed.

En annen undersøkelse relatert til mikroklima viser at mykhet har en betydning for hvor raskt utslett bedrer seg. Merk at disse forskerne benyttet mykemidler i eksperimentet. Få (ingen) hudleger vil anbefale mykemidler etter vask for eksempasienter.

Det er begrenset med forskning som finnes om sensitiv hud, står det i boka Sensitive Skin Syndrome (2006) av Berardesca, Fluhr og Maibach. Sensitivitet ovenfor tekstilfibre inkluderer hvordan stoffene føles mot huden og hvordan de påvirker nevrale reaksjoner, gjennomstrømming i kapillærårer samt transepidermalt vanntap. - Ideelt skulle vi konsentrere oss om å presentere resultater fra studier av hvorfor noen mennesker er sensitive ovenfor noen stofftyper (har sensitiv hud). Dessverre finnes ikke slike studier, skriver forfatterne.

For å oppnå statistisk signifikante resultater fra undersøkelser, må forskere ofte etablere ekstreme situasjoner. I forbindelse med mikroklima i klær, er det enklest å undersøke forholdene under fysisk trening hos voksne mennesker. Kwon et al. konkluderte med at hydrofile egenskaper til stoffer (som bomull og ull) var fysiologisk bedre enn hydrofobe kunstfibre for å redusere varmepåkjenning ved trening og hvile i varm luft (lavere puls, etc). Andre har sett på trening og hvile i kald luft. Bomull innerst ga da lavere temperatur på huden enn kunststoff ved hvile i kalde omgivelser etter trening.

****

Se også: FORSKNING: Hvorfor er bomull komfortabelt?

****

Bomull har en kombinasjon av gode egenskaper. Derfor foretrekker mange bomullsklær innerst under vanlige forhold om vinteren også. Økologisk produsert bomull inneholder ingen skadelige kjemikalier eller substanser. Dette gir rene, naturlige og myke bomullstekstiler.
(Oppdatert 21.11.2008. Opprinnelig skrevet 21.11.2008)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.