MEDIA: Giftig innhold i forbrukervarer

Organisasjoner og media avdekker stadig giftige substanser i klær og tekstiler. Senest 19.08 skrev Aftenposten om en svensk journalist som fikk alvorlige, allergiske plager fra en boxershorts med skandinavisk varemerke. Tidligere i år skrev flere norske medier om at det samme stoffet, nonylfenoletoxylat, ble funnet i en rekke t-skjorter.

Les saken på aftenposten.no om journalisten som fikk allergiske utslett fra en boxershorts og som først ble avvist av produsenten.

Les også om funnene i t-skjorter.

KLIKK.no: Selger giftige klær i Norge.

Antagelig er det brukt vaskemidler som inneholder nonylfenoletoksilat (avfettingsmiddel) ved framstillingen av produktene overfor. Men kjemikaliet kan også være brukt i fargeprosesser og i sprøytemidler. (Se beskrivelse av NPEs). Patenter og "forretningshemmeligheter" kan gjøre det vanskelig å finne kildene.

Skjult, uheldig innhold gjelder selv for matvarer, som spiegel.de skrev om i artikkelen "Hvorfor ingen vet hva vi virkelig spiser" (tysk). Informasjon blir ofte borte på veien til det siste produsentleddet om hvilke små mengder "finkjemikalier" og tekniske hjelpemidler som leddene foran har brukt. Produsentene kan derfor ikke oppgi fullstendig innhold. Ferdigmat som pizzaer, supper og lignende består av like mye "know-how" som motorer i sportsbiler. Komplette tester i etterkant er ekstremt kostbare og langvarige, skriver Spiegel.

Problemet med skjulte tilsetninger er enda større for tekstiler som ikke har samme offentlige fokus og detaljerte reguleringer som mat. Dette rammer særlig små barn med ømfintlig hud.

Varer av økologisk bomull framstilt etter de strenge kriteria til naturtekstilbransjen (EKO, GOTS), er derfor de tryggeste man kan velge. Da er kun substansene som står på "positivlister" tillatt i fremstillingen, og disse skal være naturlige så langt som mulig. Tekstiler med miljømerkene Svanen og EU-blomsten er også blant de tryggeste alternativene.

Se vår tidligere artikkel om nonylfenoletoksilat: Miljøgifter i håndklær.
(Oppdatert 20.08.2008. Opprinnelig skrevet 20.08.2008)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.