UNDER LUPEN: Mercerisering

Mercerisering er en av de mest anvendte, men minst omtalte prosessene i tekstilbransjen. Behandlingen er årsaken til at to plagg, som begge er merket med 100% bomull og strikket eller vevd på samme måte, kan både se ulike ut og føles helt forskjellige.

Ved mercerisering (engelsk: mercerizing eller mercerising) blir bomullsgarnet, stoffet eller plagget lagt i bad med konsentrert natronlut. Andre navn for natronlut er kaustisk soda og natriumhydroksid (NaOH). På engelsk er betegnelsene sodium hydroxide, caustic soda og lye. Prosessen har fått navnet etter oppdageren, John Mercer, som tok patent allerede i 1850.

Mercerisert bomull blir blankere og glattere enn naturlig bomull. Den får økt styrke og bedre elastisitet. Fibrene får et mer sirkulært tverrsnitt og retter seg ut. De blir også mer mottagelige for fargestoff og andre kjemikalier. Mange ser på prosessen som en fordel.

Behandlingen medfører derimot også ulemper. Den sterke alkaliske væsken (med høy pH-verdi) inngår kjemiske forbindelser med bomullen og endrer dens struktur. (Andre alkaliske metallhydroksider, særlig litiumhydroksid (LiOH) og kalsiumhydroksid (KOH), kan også bli brukt). Etter behandlingen med sterk base, må bomullen nøytraliseres med syre.

Under merceriseringen sveller bomullsfibrene. De kan svelle til det tredoble og øke evnen til å holde på fuktighet med 50%. Det blir dannet "store" porer i fibrene.

Teksten ovenfor er basert på boka: Cotton fiber chemistry and technology. Phillip J. Wakelyn. 2006.

Bomull som er mercerisert, har ikke lenger de naturlige egenskapene til bomullsfibrene. Stoffene blir som kunstfiber. Se nederst på siden: Incognito, Polyester Boogies Onto the Playing Field hos New York Times.

Behandlingen kan forurense miljøet, og konsentrert lut og syre er helseskadelig for arbeiderne dersom de ikke besyttes. Se filmen: Når tilbud i Skandinavia dreper folk i India. Arbeiderne forteller her at de jobber med natriumhydroksid (sodium hydroxide) og syre (acid) - uten beskyttelse. Les også en amerikansk rapport om arbeidsskader på tekstilfabrikk.

Ca 35% av alle bomullsvarer blir mercerisert. I tillegg er 90% av all bomull renset med kaustisk soda, skriver kjemikalieprodusenten ERCO Worldwide på sine nettsider.

Et eksperiment vi har foretatt, indikerte at selv baby-undertøy fra en skandinavisk kleskjede mest sannsynlig er mercerisert. Klesplagget vi testet, trakk mye raskere til seg farge (Cola) enn ubehandlet bomull. Stoffet føltes stivere og mer syntetisk enn ikke-mercerisert bomull. Det var også blankere og glattere. Under lupe var fibrene helt symmetriske og fullstendig uten løse, utstående fibre. Men, på merkelappen sto det: 100% bomull. Se forklaring på et slikt eksperiment: Physical and Chemical Properties of Fibers.

Selv om ingen forskningsrapporter påviser direkte sammenheng mellom mercerisering og allergi, vil det tryggeste være å bruke ubehandlet bomull innerst mot huden på babyer og barn. Dette vil også være mest komfortabelt og puste best.

Svært få kjeder og butikker oppgir om bomullen i tekstilene er mercerisert og om garnet kun er kardet eller også kjemmet. Merk at dersom garn kun er kardet, blir det mercerisert for å oppnå nødvendig finhet og styrke.

****

Hos Cotton Child får du ekte, naturlig bomull. Plaggene er laget av kjemmet garn som ikke er mercerisert. All bomullen er økologisk dyrket.

Les mer om økologisk bomull.

Velkommen til å handle sunt og miljøvennlig hos Cotton Child.Skrevet 03.04.2008, oppdatert 04.04.2008.

Cotton Child har i 20 år levert trygge, komfortable klær og hjemmetekstiler av sertifisert økologisk bomull ved hjelp av innovative metoder og informasjon for mennesker som legger vekt på helse-, miljø-, klimaspørsmål i det daglige livet og som vil unngå urettferdig handelspraksis i alle produksjonsledd. Se forsiden. Les mer om Cotton Child.

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.