FORSKNING: Økologisk i Afrika øker avlingene

Ny forskning viser at omlegging til økologiske metoder faktisk øker avlingene i utviklingsland og ikke reduserer dem som konvensjonell, vestlig industri har hevdet. Kombinasjonen av økologisk produksjon og eksport i henhold til fair trade-prinsipper, gir betydelig inntektsøkning for bøndene i sør, skriver Oikos i samarbeid med Bioforsk og Det Kgl. Selskap for Norges Vel i rapporten Økologisk landbruk i utviklingsland.

Organisasjonen Oikos deltar i det økologiske bomullsprosjektet, ODISSA, i Zambia. Så langt har 300 bønder fått opplæring og mer enn 500 skal delta på kurs og få oppfølging i 2007.

Etter arbeid med jordforbedring i form av kompostbruk, grøntgjødsel, vekstskifte, brakklegging, dekkvekster, agroforestry osv, har bøndene økt avlingene opptil 50%. Kvaliteten på bomullen er dessuten veldig god. De økologiske bøndene opplever mindre avlingstap ved tørke sammenlignet med deres naboer som driver konvensjonelt.

I tillegg slipper de økologiske bøndene helseskader som sprøytemidler ofte medfører. Økologisk drift medfører også mer variert produksjon og dermed mer variert kosthold og bedre ernæring for bøndene.

(FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) mener nå at det er mulig å dekke verdens matbehov med økologisk landbruk, og at mer økologisk landbruk blant annet i Afrika vil bidra positivt til matvaresikkerheten generelt for befolkningen).

Les rapporten Økologisk landbruk i utviklingsland – Miljø- og helsevennlig fattigdomsreduksjon i Afrika.

Se også artikkelen Utviklingsprosjekt i sørlige Afrika - ODISSA hos www.oikos.no.

****

Hos Cotton Child finner du varer av økologisk bomull som har beholdt sin naturlige mykhet og slitestyrke inntakt. Slik bomull bidrar til sunnhet for deg og dine som brukere, og for bøndene og tekstilarbeiderne.

Se våre nye t-skjorter fra Tanzania.

* for damer

* for menn
(Oppdatert 28.08.2007. Opprinnelig skrevet 28.08.2007)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.