VARER: Trygge trykk på t-skjorter

Hos Cotton Child kan organisasjoner og skoler bestille økologiske t-skjorter med trygge, miljøvennlige tekstiltrykk. Trykkene er av vannbaserte farger eller plast som er godkjent av Öko-Tex - fri for PVC, ftalater og tungmetall.

Den konvensjonelle trykkemetoden på t-skjorter til skoler og organisasjoner i Norge er plastisol-trykk. Innholdet er da PVC mykgjort med ftalater.

Mange norske tekstiltrykkerier ønsker ikke å oppgi innholdet. Noen kaller trykkemåten silketrykk. Vi har selv opplevd at et trykkeri gjentatte ganger feilaktig har sagt at fargestoffet de bruker er vannbasert, når det i virkeligheten er plastisol. Kun etter gjentatt purring etter HMS-dataarket, fikk vil kjennskap til det virkelige innholdet. Andre trykkerier har sagt at de "ikke vet".

Trykkeriene "må" derimot vite fordi de er pålagt å beskytte arbeiderne og å levere inn rester og rengjøringsmateriell etter plastisol-trykk som spesialavfall. HMS-dataark skal være tilgjengelig på deres arbeidsplass ifølge arbeidsmiljøloven.

Ftalater er hormonhermende stoff som kan være skadelige for barns utvikling. Forskere har også knyttet astma til ftalater. Se tidligere nyhet hos Cotton Child: Astma av plast.

Les Kjemikalier ute av kontroll hos Greenpeace.

Les også artiklene Forbudte stoffer i regntøy og ftalater i t-skjorter hos Forbrukerrådet.

****

Fra Cotton Child kan dere få sunne, miljøvennlige varer. Eksempel på t-skjorte for barn:

Nyhetsbilde

Velkommen til å bestille fra Cotton Child.
(Oppdatert 23.04.2007. Opprinnelig skrevet 23.04.2007)

 

Del lenke til denne artikkelen med ditt nettverk

Knappene åpner et vindu der du kan se hva du deler, og du kan legge til egen tekst om du ønsker det.